Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 01, 2025, 20:49:15 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 6 7 [8] 9
  Print  
Author Topic: Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета - с. Железница, 21.04.2018.  (Read 138589 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Nomad
Hero Member

« Reply #105 on: May 18, 2018, 05:15:02 AM »

Педалче,защо веднага не изрази претенциите си,а се беше скрил из храстите.
Отиди при Асен и го питай директно. Преди това му благодари,щото именно по негова молба не ти сритах лайнения задник,още като видях големите ти уши да стърчат от
километър.Гнусен боклук си и не се променяш.
Майки,щерки...,само гледай и снимай...
И давай яко с твойте. Като гледам мелезури доста си навъдил!
Пеньо
Hero Member

« Reply #106 on: May 18, 2018, 05:23:15 AM »

Трайко, просто си мисля, че няма да е лошо да потърсиш специализирана медицинска помощ. Спешно!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #107 on: May 18, 2018, 05:28:43 AM »

Да, тази реакция, беше ясна, приказките ти сме ги чели, чели, омразата ти не ме вълнува. Друга ми е насочена мисълта и не е нужно да се плюе по вътре породното разнообразие, ако на някой не му харесва, може да не показва презрението си към колегите, труда им и труда на предците ни. Относно отсъждането на който и да било, аз нямам претенция, няма как и да имам. Друга е мисълта, която надявам се ще бъде разбрана правилно. Все пак не сме на изложба заради купи и медали.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #108 on: May 18, 2018, 05:31:49 AM »

Трайко, просто си мисля, че няма да е лошо да потърсиш специализирана медицинска помощ. Спешно!
Да, Пеньо, благодаря ти за съвета. По скоро ще потърся туристическа агенция! Спешно!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #109 on: May 18, 2018, 09:03:13 AM »

Аз вярвам чисто и искрено в по-доброто бъдеще на България и на българите, затова още не съм избягал!

Още един въпрос имам и отново се надявам да бъда разбран правилно.
Сигурно да си съдия на изложба е много трудно, факт, разбирам го. Но щом в един клас от 20 кучета, имаме 10 или 15 с оценка отличен, нужно ли е на всяка изложба това куче да е на първо място, без знамение кой е съдията? За пример веднага ми идеа наум клас открит женски. Не стига това, че даже и щерката е в класирането! Сега, аз нямам лоши чувства, здрава да е кучката, тя наистина има основания да е харесвана. Но, на всяка изложба да е първа, е малко пресилено, с оглед политиката към либерално запазване на вътре породното разнообразие. Преди това едно мъжко куче, беше в подобен сценарии. Просто си мисля, че няма да е лошо и други кучета да получават първи места, защото хората са малко, като овца и веднага започва масово плодене на кучето и залитане, което намирам за неправилно. Надявам се, не съм обидил никого с това мое мнение. Ако съм се извинявам.
Отговарям и като съдия и като член на съдийския съвет. Наистина да си съдия е изключително трудна и отговорна мисия. Подчертавам мисия. Това решение, при което от 20 отлични животни да избереш 3, и от тези 3 да избереш най-доброто, винаги е съпътствано от множество критики, както от странични наблюдатели, така също и от собственици на представените животни. Считам за крайно неуместен довода изказан в по-горния пост, че видиш ли заради "хората-овце", едно куче вече класирано първо на предишни форуми, сега не трябва да се премира въпреки че е най-доброто в класа си на настоящата изложба! Тотално погрешна плоскост! Точно такова мислене считам за погрешно! Да се подцени дадено куче заради това че е печелило вече първо място!? Когато в класа си кучето е показало необходимите качества за призовата тройка, то съдията абсолютно акуратно би му присъдил титлата, без да се съобразява на кой е кучето, на кой е дъщеря, колко медала има, или пък кой се е снимал с него! Обратната логика би дискриминирало както работата на съдията, така и качествата на кучето!
« Last Edit: May 18, 2018, 10:17:00 AM by kennel Vucho » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #110 on: May 18, 2018, 10:17:20 AM »

Трайко, абстрахирайки се от конкретня случай, принципно си изцяло прав. Специално говорейки за мъжко куче (което в рамките на година е напълно възможно да скочи 20 и повече пъти), това може да създаде тенденции в породата. И до голяма степен да изкриви нещата в една малка популация от породни животни. Съвсем отделен е въпроса какъв е смисъла за един собственик кучето му да бъде оценявано повече от веднъж от един и същи съдия в клас, в който животното е напълно завършило своето развитие. Аз поне не виждам такъв смисъл.

Съществува и обратната логика, която ще подкрепя с пример за куче Борил Тито. Бегъл прочит на спортната му кариера показва, че то сравнително редовно и системно ги посещава от 2008 година до сега. Където е оценявано с прилични оценки (сигурно повече от 10 на брой).

Но, остава въпроса какъв е селекционния резултат и смисъла от толкова активно експониране и изложбена кариера, при положение, че няма данни за развъдна работа с него?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #111 on: May 18, 2018, 15:53:01 PM »

Представянето на куче на екстериорни изложби през период от няколко години не е излишна прищявка на собственика му, напротив, полезно с оглед оценка на неговото развитие при съзряването му. Още повече че е оценявано от различни експерт-съдии. Дай Боже повече такива примери!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #112 on: May 18, 2018, 18:45:35 PM »

Може би не ме разбрахте правилно. Аз разбирам, че работата на съдията е трудна. Аз разбирам, че има кучета, които са по вкуса на повечето съдии и са с оценка отличен. Въпросът ми беше, щом не сме за купите и медалите, редно ли е едно и също куче, абстрахирал съм се от конкретната изложба или от мъжкото такова, да е на първо място? Което повдига вторият ми въпрос, по какви критерии се дава оценка е ясно, имаме стандарт, но по-какви критерии съдията решава кое куче, кое място заема?

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #113 on: May 18, 2018, 19:09:29 PM »

Редно е при следните условия :
1. Кучето е максимално приближаващо се екстериорно до породния тип описан в стандарта.
2. Кучето демонстрира отлични движения при различните алюри.
3. Кучето проявява стабилен характер и поведение в ринга,  плюс отлична водимост.
4. Кучето е в отлична кондиция в момента на изложбата.
5. Кучето превъзхожда останалите експонирани екземпляри в своя клас по повечето точки от 1 до 4.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #114 on: May 19, 2018, 07:44:31 AM »

Освен това считам че проблемът с "Шампиона -разплодник" се преекспонира излишно.  За разлика от другите киноложки структури и клубове, развъдчиците в МАКК винаги са проявявали собствен поглед върху развъдната си дейност,  и слава Богу! Във времето отделните развъдчици, категорично са показали изключителен усет към развъждането и концепцията на МАКК по отношение на запазване на вътрепородното вариране по отношение на някои признаци, и от тук следва именно този вариабилитет който показва организацията по отношение на окраски, дължини на опашки , масивност на муцуни и глави, и т.н. Да, изборът на разплодник за съешаване, без съмнение е изключително отговорен момент. Но не е задължително той обезателно да е титулуван Шампион!  Това е зрял поглед и отговорен подход, който развъдчиците в МАКК демонстрират през годините. 
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #115 on: May 20, 2018, 16:28:36 PM »

Благодаря за отговорите, Докторе. Коментарите и въпросите ми не са с цел да влияя на нечие решение. По-скоро исках да обърна внимание, че може би не е полезно и потребно едно и също животно да е всеки път първо, именно защото целим и поощряваме вътрепородното разнообразие.

Както и да е, просто се надявам да имаме по-зрял поглед към това, което правим, за да запазим, това, което се опитваме.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #116 on: May 20, 2018, 16:49:03 PM »

Благодаря за отговорите, Докторе. Коментарите и въпросите ми не са с цел да влияя на нечие решение. По-скоро исках да обърна внимание, че може би не е полезно и потребно едно и също животно да е всеки път първо, именно защото целим и поощряваме вътрепородното разнообразие.

Както и да е, просто се надявам да имаме по-зрял поглед към това, което правим, за да запазим, това, което се опитваме.
Зрелия поглед не означава подценяване качествата на куче,  само заради това че е печелило преди призова място,  при все че е най -доброто от експонираните в класа си. Напротив, зрелия поглед се изразява именно в това - кучето да бъде оценено коректно и безпристрастно.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #117 on: May 21, 2018, 05:13:19 AM »

Извини ме, но тук ще възразя. Ние не говорим за подценяване на едно добро куче, а за това, че се подценява вътре породното разнообразие за сметка на кучета, които просто не е потребно всеки път да са в челната тройка. Малко или повече този състезателен елемент би следвало да е и в полза на други кучета, които да речем вече са се “съблекли”, или просто притежават бележи, които не всички харесват, например по-ниско и широко куче?! Просто изразявам мнението, което знам, че ще бъде пропуснато, заради определени причини, но отново да подчертая, отсъждането на едни и същи кучета на на призови места, не насърчава вътре породното разнообразие.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #118 on: May 21, 2018, 06:02:51 AM »

Трайко ако в ринга е имало по Добро куче, независимо от "вътрепородниия тип" към който принадлежи, повярвай, щеше да се класира на първо място. Иде реч че типа в случая няма връзка към класирането. Виж критериите описани по горе. Там никъде не се споменава за вътрепородни типове.
rex
Hero Member

« Reply #119 on: May 21, 2018, 06:03:22 AM »

Трайко, позволи ми да не се съглася. Наистина едно куче, представено без значение колко пъти в един клас,  ако всеки от тях  то е най-добро, би следвало да бъде оценено като такова.
     За насърчаване на т. нар. от тебе „вътрепородно разнообразие”, логиката сочи към  усилия за производство на равностойни  или по-добри по качества кучета от другите типове в породата. Но ако тези качества липсват, не е коректно такова куче да бъде отсъдено като най-добро с единствения аргумент, че принадлежи към примерно рядък тип или кръв. На такова животно просто може да бъде обърнато изрично внимание, да бъде презентирано като представител на рядка линия и т.н. Но това извън фокуса на класа и абстрахирайки се от състезателния елемент.
     Съвсем отделен е принципния въпрос, който засегна и Ariman – какъв е смисъла едно и също куче да бъде представяно в един и същи клас (открит или ветерани) няколко пъти, в които е отсъждано от един и същ съдия. Аз също не го виждам този смисъл.
     А това за паралелното представяне на майка и дъщеря е много добър подход според мен, даже ако едно животно има представени наследници в няколко поредни класа на една изложба, това е отлично онагледява работата със самото животно.
     Генерално погледнато обаче си прав, тъй като представянето на едни и същи животни (без значение кои) на няколко поредни изложби/години в конкретен клас, занижава интереса на зрителите. При положение, че има и други добри кучета, които никой не е виждал, а те реално съществуват. В това отношение много добро впечатление правеше Захари, който на всяка изложба се стремеше да извежда непоказвани свои кучета, не се притесняваше да експонира и в младшите класове, където животните са все още неоформени.
     Но в крайна сметка всичко е въпроса на цели и организация.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9
  Print  

Jump to: