Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 17, 2025, 21:31:00 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Първа помощ  (Read 21731 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Светла
Sr. Member

« on: February 04, 2013, 16:54:55 PM »

Преди около час кучето ми сякаш не можеше да си поеме въздух: хъркаше, давеше се, не знам каква точно терминология да използвам. Но очевидно се мъчеше, така, както и ние, когато не можем да дишаме. Опитах се да видя дали има нещо в гърлото му, потупвах го по гърдите, по гърба - както процедираме, когато човек се е задавил. 15-20 минути се въртях около него в желанието си да му помогна. Вече бях решила да звъня на ветеринарния лекар, когато той се оправи. Постепенно, не изведнъж, но започна да диша спокойно.
Изпадал е в подобни ситуации, но за много по-кратко време, когато сме ходили на реката и той се е къпал в нея. Вероятно е влизала вода в носа му - не знам.
Но сега нямаше никаква видима причина за кризата. Поне аз не видях такава.
Въпросът ми е: как да постъпваме в такива случаи, как да помогнем на нашите скъпи Четирикраки, до като дойде лекарят /ако се наложи идването му/.
Цитирам себе си от друг форум, в който не получих отговор. И понеже тук има ветеринарни лекари /поне аз знам за един, който ми е давал ценни съвети/, се надявам на такъв.
Пък и мисля, че темата може да е от полза за всички.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
skolev
Sr. Member

« Reply #1 on: February 04, 2013, 17:26:42 PM »

Svetle, koga se poiavi tova hriprene? Sled hranene li beshe? Ako e pogilnalo ostur predmet ili kost moje da predizvika neshto podobno...drugo-usilena fizicheska aktivnost sled obilno hranene- tova e mnogo opasno da ne se poluchi prevurtane na stomaha... Tova e sktomnoto mi mnenie ot opit i konsultatzii s veterinar.
Светла
Sr. Member

« Reply #2 on: February 04, 2013, 17:39:30 PM »

Храня си кучетата сутрин и вечер. Но не ги връзвам и не мога да знам, дали не си е намерил нещо на двора, което да е погълнал. За това се опитах да погледна в гърлото му - до колкото мога. Разходката през зимата правим сутрин, поне два часа след закуската им. А и не ядат много.
Аз нещо си работих в кухнята и чух отвън хъркането, толкова силно беше. Много се уплаших, просто не знаех как да постъпя...

Джек Лондон
skolev
Sr. Member

« Reply #3 on: February 04, 2013, 17:56:09 PM »

Obshto vzeto pri draznene na stomaha shte ima i obilno slunkootdeliane, pozivi za povrushtane.. A pri draznene na nosoglutkata shte se opitva da go "izduha".
Светла
Sr. Member

« Reply #4 on: February 04, 2013, 18:14:29 PM »

Мисля, че беше дразнене на носоглъдката. Както при нас, когато по някаква причина се давим... не знам!

Джек Лондон
skolev
Sr. Member

« Reply #5 on: February 04, 2013, 18:24:39 PM »

Mdaaa..az gi nauchih tezi podrobnosti s moia unak...edva ne go ubiha s kaima primesena s otrova i parcheta tel vutre.. Otzelia i se vuzstanovi veche..ta kato chua za hurkane i davene...poznato do bolka...
Светла
Sr. Member

« Reply #6 on: February 04, 2013, 18:46:47 PM »

Ужас, ужас, ужас!
Може би трябва още утре да говоря с ветеринарния лекар!
А какво беше първата процедура, за да се спаси кучето?

Джек Лондон
skolev
Sr. Member

« Reply #7 on: February 04, 2013, 18:56:10 PM »

Da se dade protivootrova..no pri nego imashe i tremor, pripadutzi..taka che neshtata biaha dosta slojni..ne iskah da te uplasha, izviniavai. Iskah da ti kaja che prichinata triabva da se ustanovi...
Светла
Sr. Member

« Reply #8 on: February 04, 2013, 18:58:13 PM »

Напротив, благодаря за разговора. Човек трябва да  знае колкото може повече и да е подготвен за всичко!

Джек Лондон
Pages: [1]
  Print  

Jump to: