Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 03:48:28 AM

Login with username, password and session length

Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Хората без които тях нямаше да ги има.  (Read 23202 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« on: August 17, 2012, 20:45:04 PM »

Тази тема е провокирана от чутите разкази за известни кучетари и кучкарски фамилии,за кучетата им,известни и не чак толкова,за приноса им към запазването на породата.
Та идеята на темата е по-запознатите да представят тук известните хора,фамилии,родове и т.н. от близкото и далечно минало,които имат голям принос за запазването на определени линии и на каракачанските кучета като цяло.
Например: Тунините от Костенец,Юсуф Кьоров-Пепеленовия от Якоруда,Кавлаците от Костенец,Ишлямо от Дупница,Биляровите и всички останали,да не изброявам,че не ги знам всичките и да не сбъркам някъде.
Ще се радвам ако за всички бъде казано по нещо-колко известни кучета са създали,колко време са се занимавали с кучета и овчарлък,някоя интересна история,въобще всичко,което ви се стори важно,ще ми бъде интересно,а и не само на мен.
Заслужава си да се знае какво са направили и създали тези хора smile

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #1 on: August 17, 2012, 20:54:43 PM »

Тази тема е провокирана от чутите разкази за известни кучетари и кучкарски фамилии,за кучетата им,известни и не чак толкова,за приноса им към запазването на породата.
Та идеята на темата е по-запознатите да представят тук известните хора,фамилии,родове и т.н. от близкото и далечно минало,които имат голям принос за запазването на определени линии и на каракачанските кучета като цяло.
Например: Тунините от Костенец,Юсуф Кьоров-Пепеленовия от Якоруда,Кавлаците от Костенец,Ишлямо от Дупница,Биляровите и всички останали,да не изброявам,че не ги знам всичките и да не сбъркам някъде.
Ще се радвам ако за всички бъде казано по нещо-колко известни кучета са създали,колко време са се занимавали с кучета и овчарлък,някоя интересна история,въобще всичко,което ви се стори важно,ще ми бъде интересно,а и не само на мен.
Заслужава си да се знае какво са направили и създали тези хора smile
А честито да ни е lol
Интересна тема потхващаш Краси,браво! Ще е интересно за всички,да се разкаже малко повече за хората,без който днес нямаше да имаме нашите линий Smiley
« Last Edit: August 17, 2012, 20:55:17 PM by todor_govedarci » Logged

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #2 on: August 17, 2012, 20:56:59 PM »

Нали Wink cheers

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
vano
Guest
« Reply #3 on: August 18, 2012, 08:03:46 AM »

Само не знам кой ще разказва Smiley
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #4 on: August 18, 2012, 08:32:24 AM »

Само не знам кой ще разказва Smiley

Мисля, че в повечето райони в нашата страна има такива именити овчари  като изброените с чиито кучета се работи в момента и е хубаво да се споменават поне някъде за да се знае, че именно с потомци на техните кучета се работи сега ,все пак всеки взима кучета от на някой друг дамазлъка, така че не би било трудно да се разказва за такива хора. Може да се подхване дори и по азбучен ред на районите .
« Last Edit: August 18, 2012, 08:34:26 AM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #5 on: August 18, 2012, 09:32:15 AM »

Тези фамилии, дори и известни са от 80 години на миналия век, когато е започнало търсенето на кучета в по големи мащаби и малко е пресилено да се твърди, че без тях нямаше да ги има кучетата   Wink Просто при тях е имало по някои по добър екземпляр, но като цяло всички овчари знайни и незнайни имат заслуга за кучето  Wink
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #6 on: August 18, 2012, 13:57:13 PM »

Може и да е пресилено,но за по-хубаво заглавие не се сетих.А и нали от тях са вземани така наречените основоположници на линии,а и други,макар и не основоположници,кучета.Та не го приемай брате толкова буквално,идеята е в общ план да се знаят някои неща за тях,не всички сме запознати с историите им smile

ТИТО
Hero Member

« Reply #7 on: September 11, 2012, 14:31:48 PM »

:clap:Хубава е тази тема и много бих се радвал ако се превърне в поучителна за много от нас а и би трябвало...И вместо всички да си мерят кучетата на кой кого по-хубаво ли е или подобно ,по-добре е да се вслушваме именно в хората допринесли за запазването на породата -КК.
По принцип има доста запалени в последно време собственици на кучета и развъдчици и съдии и т.н. ,хора все касаещи породата.Според мен би било добре по-често да се комуникира със старите овчари все още ,които са живи за да може именно развъдчиците дори и от разказите да добият малко по-добра представа за каракачанските кучета.
    ;)Да ама някой ще каже те тия овчари какво разбират-има си стандарт/чувам го доста често в последно време/...Ха ха ха ами ако ги нямаше овчарите нямаше дори и стандарт да има.

:notworthy:Когато разказват старите овчари-мед им капе от устата..И ми е направило винаги огромното впечатление ,че когато стар овчар ,който не може вече да овчарува  заговори за овчарството и кучетата и заплаче от мъка въпреки ,че овчарството е една от най-трудните работи те казват :...."Овчарството не е работа -то е мерак"...
 :notworthy:Хиляди благодарности от моя страна към един велик овчар-бай Спас Тунин/лека му пръст/от селото Костенец.  Благодарен съм ,че имах възможността да го познавам,да сме приятели и да се уча от него...Един от малкото български овчари ,които могат да се похвалят ,че са се учили и другарували с каракачаните навремето в Рила планина.Той даде много на породата и на мен също...Спас заедно с брат му Гоше и другите трима братя са пасли стадата си в едни от най-опасните райони на Рила населени с много мечки и вълци.
Известни кучета на Спас Тунин- Голия Янко,Шишко,Осман,Пирин Гърлатия,Мирчо,Шаро, Канджа и т.н.

Друг голям овчар в региона на Рила е  приятеля на Спас- Рамис Осман от Якоруда. Само преди седмица бях с него и ме отведе на неговия егрек на 1800 м.надморска височина  в Рила. Рамис е на 82 години и до тази пролет пасеше овцете си. В момента неговото стадо се отглежда от сина му Суат Рамис Осман. Удоволствие беше да се наслушам на разказите му..Имат 350 овце
Известно негово куче е -Гуджо-куче мечкар.

clap clap :notworthy:Друг голям овчар -човек на който свалям шапка е Минчо Гърбелов от Смилян,настоящия ми учител по овцевъдство..Изключителен овчар с много усет за овцете и особено дивите балкански отродия между тях. Ако иска наистина някой да научи за традиционното овчарство на България -той е човека легенда. Той е обикалял със многобройноито си стадо навсякъде из Родопа планина и в равнините наоколо чак до Тополовград. Минчо е овчар от 5 годишен чак досега..Сега в момента е на 65 и отгоре години.Цял живот е минал със овцете ,стадата и кучетата. Има стадо от 400 и отгоре овце. Винаги е водел със стадото си красиви еркичи с големи чанове/кастрирани пръчове/,чауши/кастрирани овни с изправени рога/, и др. за да красят стадото само за пусти мерак..

Има и още много нека и за другите ред да има..
поздрави,,,
« Last Edit: September 11, 2012, 14:33:17 PM by ТИТО » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #8 on: September 11, 2012, 21:41:22 PM »

А такаааа clap notworthy cheers
Най-накрая някой каза нещо по въпроса cheers
Г-н Тито,вие сте първия благоволил да вземе отношение по темата по същество,за което благодаря,а иначе са много тия дето въдят по на еди кой си кучетата ама тука си мълчат и нищо не казват...
Специално за Минчо Гърбелов мога да кажа,че не го познавам лично човека,но съм гледал репортаж с него в "Бразди"-ами личи си когато човек е ЧОВЕК и когато е мераклия,личи си.Който си го няма,каквото и да прави,не може да го скрие,докато този човек само като го слушаш как говори и постоянно се усмихва и изпитваш някаква симпатия към него,харизма ли е какво ли е не знам.Май му викат-"Мерак" notworthy

Има и още много нека и за другите ред да има..
Да бе,те щото чакат на опашка да говорят naughty

Mad Max
Hero Member

« Reply #9 on: October 14, 2012, 15:57:53 PM »

Позволявам си да пусна един разказ на Юрий Рост, в който съвсем искрено и първично описва един Значим Човек в историята на всички автохтонни породи кучета пазачи на стада. Счетох, че е редно точно тук да публикувам този материал, макар че е доста силно казано: "Хората без които тях нямаше да ги има.".. Разбира се, Каракачански Кучета щеше да има дори и ако не се бяха раждали хора като Юрий Горелов. Разбира се че щеше да има и туркменски овчарски кучета, и таджикски, и киргизски, и тъй нататък.. Но откровението и интелекта, с който именно Горелов подхожда към тези породи винаги е подбуждало възхищение у мен, както и у колеги и приятели. Юрий Горелов е роден в България и живее тук първите 20 години от живота си. Любовта към породите, охраняващи стада е породена от контактите които е имал в България с каракачански кучета и хората които ги отглеждат. Известен е със съставянето на множество научни статии критикуващи съвременните стандарти, доказващи определени физически зависимости в анатомията на тези породни групи, изследвания, описания на поведение и екстериор, характеристики на определени породни групи и т.н. Работил е като ловец на бракониери в защитени райони на Монголия около 20 години и прочее. Много неща могат да бъдат разказани, научени и споделени и пак няма да са достатъчни за да опишат живота и приноса към развитието на автохтонните породи на този достоен Мъж. Обичам и уважавам хората, които ценят природата в това число и аборигенните породи кучета! Приятно четене!

http://www.yury-rost.com/portrets/century/item121/

Pages: [1]
  Print  

Jump to: