:clap:Хубава е тази тема и много бих се радвал ако се превърне в поучителна за много от нас а и би трябвало...И вместо всички да си мерят кучетата на кой кого по-хубаво ли е или подобно ,по-добре е да се вслушваме именно в хората допринесли за запазването на породата -КК.
По принцип има доста запалени в последно време собственици на кучета и развъдчици и съдии и т.н. ,хора все касаещи породата.Според мен би било добре по-често да се комуникира със старите овчари все още ,които са живи за да може именно развъдчиците дори и от разказите да добият малко по-добра представа за каракачанските кучета.
;)Да ама някой ще каже те тия овчари какво разбират-има си стандарт/чувам го доста често в последно време/...Ха ха ха ами ако ги нямаше овчарите нямаше дори и стандарт да има.
:notworthy:Когато разказват старите овчари-мед им капе от устата..И ми е направило винаги огромното впечатление ,че когато стар овчар ,който не може вече да овчарува заговори за овчарството и кучетата и заплаче от мъка въпреки ,че овчарството е една от най-трудните работи те казват :...."Овчарството не е работа -то е мерак"...
:notworthy:Хиляди благодарности от моя страна към един велик овчар-бай Спас Тунин/лека му пръст/от селото Костенец. Благодарен съм ,че имах възможността да го познавам,да сме приятели и да се уча от него...Един от малкото български овчари ,които могат да се похвалят ,че са се учили и другарували с каракачаните навремето в Рила планина.Той даде много на породата и на мен също...Спас заедно с брат му Гоше и другите трима братя са пасли стадата си в едни от най-опасните райони на Рила населени с много мечки и вълци.
Известни кучета на Спас Тунин- Голия Янко,Шишко,Осман,Пирин Гърлатия,Мирчо,Шаро, Канджа и т.н.
Друг голям овчар в региона на Рила е приятеля на Спас- Рамис Осман от Якоруда. Само преди седмица бях с него и ме отведе на неговия егрек на 1800 м.надморска височина в Рила. Рамис е на 82 години и до тази пролет пасеше овцете си. В момента неговото стадо се отглежда от сина му Суат Рамис Осман. Удоволствие беше да се наслушам на разказите му..Имат 350 овце
Известно негово куче е -Гуджо-куче мечкар.

:notworthy:Друг голям овчар -човек на който свалям шапка е Минчо Гърбелов от Смилян,настоящия ми учител по овцевъдство..Изключителен овчар с много усет за овцете и особено дивите балкански отродия между тях. Ако иска наистина някой да научи за традиционното овчарство на България -той е човека легенда. Той е обикалял със многобройноито си стадо навсякъде из Родопа планина и в равнините наоколо чак до Тополовград. Минчо е овчар от 5 годишен чак досега..Сега в момента е на 65 и отгоре години.Цял живот е минал със овцете ,стадата и кучетата. Има стадо от 400 и отгоре овце. Винаги е водел със стадото си красиви еркичи с големи чанове/кастрирани пръчове/,чауши/кастрирани овни с изправени рога/, и др. за да красят стадото само за пусти мерак..
Има и още много нека и за другите ред да има..
поздрави,,,