Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 16, 2025, 08:36:08 AM

Login with username, password and session length

Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Кастрация на кучето  (Read 14154 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Светла
Sr. Member

« on: November 20, 2011, 18:01:41 PM »

Не успях да намеря във форума съвети: За! и Против! кастрацията, за това започнах темата.
Интересуваме единствено във връзка със здравословното състояние на кучето плюсовете и минусите на тази интервенция.
Чета в нета, че кастрацията предпазва например от тумори на млечната жлеза и  от възпаление на матката. Но си мисля, че това все пак е човешка намеса в природата, а тя правилна ли е?
Моля, ако някой може да ми обясни професионално: Кое е най-доброто за кучето?

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Светла
Sr. Member

« Reply #1 on: November 22, 2011, 11:35:10 AM »

Очевидно няма кой да ми отговори!
Но аз пък ще цитирам нещо, взето от рекламата на една ветеринарна клиника:
" ...
Защо трябва да кастрирам моя домашен любимец? Защо това е толкова скъпо?
Кастрирането на кучетата и котките има дългосрочни здравословни предимсва за тях. Помолете вашият ветеринарен лекар да ви ги обясни. Очевидно най-важното предимство е контрола върху популацията и намаляването на броя на непредвидени и нежелани малки.
Кастрацията е важна операция за вашия питомец. Средната цена е по-малка от цената на горивото на автомобила ви за една седмица. Тази процедура изисква време от страна на ветеринарния лекар и поддържащия екип, стерилизирани хирургични инструменти, обща анестезия, стерилни кърпи, шевни материали и хоспитализация. Когато сравните разходите по храненето на майката и на всички нежелани кученца и котенца ще се убедите че кастрацията е много по-изгодна."

...

Източник:http://www.bluecrossbg.com/index.php?p=2

Така и не става дума тук за здравословните предимства на кастрираните кучета, а само за ...

Публикувам това, защото си мисля, че има стопани, за които тези неща не са без значение.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Ina
Full Member

master of puppets

« Reply #2 on: November 22, 2011, 12:13:29 PM »

http://arsofia.com/bg/1769/zashto-da-kastriram  Wink
"Какво става след кастрацията? Имате спокойни, дружелюбни, неконфликтни животни, които не обезумяват редовно и нямат цял куп здравословни проблеми. Пиометра, рак на млечните жлези, на простата (между другото, знаехте ли, че ние с кучетата сме единствените, които имат простатна жлеза?) – все болести, които животното ви може да избегне, ако го кастрирате навреме. Доказано е, че стерилизираните кучета и котки живеят с години по-дълго от некстрираните и боледуват значително по-малко."

http://arsofia.com/bg/22693/rannata-kastratsiya-predotvratyava-tumor Още една съвсем прясна статия  smile
« Last Edit: November 22, 2011, 12:17:54 PM by Ina » Logged

ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
Pages: [1]
  Print  

Jump to: