Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 15, 2025, 13:21:10 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Остра стомашно-чревна инфекция  (Read 24109 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member

« on: September 17, 2013, 05:36:23 AM »

В сряда вечерта, миналата седмица, Меца отказа да се храни след обичайната разходка. Не обърнах внимание.

В четвъртък отново излязохме на разходка, кучето беше загубило тонус, не беше така енергично и отново отказа да се храни. Помислих, че ще се разгонва. Скоро прави година и й е време вече.. Тръгнах да я оглеждам и като й пипнах стомаха - гореше. Премерих температурата - 42.2 градуса. Беше късно вечерта и нищо не предприех. Сетих се, че от 2 дни не съм я виждала да ходи по голяма нужда.

В петък сутринта рано отново премерих температурата - 41.2. Кучето беше много отпаднало, вяло и за нула време беше загубила телесна маса. Никаква енергичност, без настроение. Урината й беше с мътен убито жълт цвят и миришеше остро, едва едва се изхождаше по малка нужда. По голяма - не. Сложих абокад, влях една система Глюкоза + NaCl на Braun, вкарах в системата 2 спринцовки дексометазон, ампула деган, витамин C бих венозно, малка спринцовка. Дадох трихомонацид таблетка. Температурата веднага спадна. Вечерта влях още една система и дадох омепразол и енроксил по 1 таблетка.

В събота сутринта влях половин система, ампула деган, трихомоназид 1 табл. Вечерта се разходихме малко. Имаше видимо подобрение, изака се. Вечерта влях цяла система, бих венозно малка спринцовка витамин C, 1 спринцовка дексометазон (втората я сложих подкожно), ампула деган и отново дадох трихомонацид, омепразол, енроксил. Започна да се опитва да се храни.

В неделя повторих процедурата от събота, след което махнах абокада. Видимо кучето е по-добре. Ходи 2 пъти по голяма нужда.

От понеделник минах само на хапчета:
Енроксил - 1табл. на ден
Омепразол - 1 капсула на ден
Трихомонацид - 1 табл. на 12 часа
Преднизолон - 3 табл. на 12 часа
Деган - 1 и 1/2 табл. на 12 часа
Фермактив - прах х 1 кафяна лъжичка във водата сутрин и вечер.

Възвърна си настроението, желанието за игра, но все още не я пускам с другите - организма й е слаб. Изхожда се нормално. Пие много вода, хапва що годе нормално. Възстановява се.

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #1 on: September 17, 2013, 10:52:33 AM »

Мад, така като чета какво си писала - ми ти си си била парче доктор!
Съвсем сериозно трябва да се замислиш дали да не изкараш една ветеринарна медицина Wink
 cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Mad Max
Hero Member

« Reply #2 on: September 17, 2013, 11:12:21 AM »

Аз пък се надявам на професионално включване. Почти съм убедена, че може да се мине с по-малко, но по-ефективни медикаменти.

go6o_lud
Full Member

« Reply #3 on: December 22, 2015, 12:33:01 PM »

Здравейте, от отдавна не е писано в тази тема, но кучето ми Караман, който вече е на 10 месеца, от 4 дни е на антибиотици и серум, все още не е започнал да яде, пие вода, но няма никаква активност в него и само лежи, опитвам се да го разхождам, но е много муден и няма никакво желание. Изхождаше буквално водна консистенция.. Доктора казва ентерит.. Но за 4 дни не трябва ли да има подобрение и поне да започне да хапва по малко Huh?

Георги Кънчев
Habits
Hero Member

« Reply #4 on: December 22, 2015, 13:06:37 PM »

Здравей,

Наскоро и моите имаха същите признаци. За щастие за няколко дни всичко отшумя. Вета предписа антибиотик, довечера като се прибера ще мога да погледна името. Важното е да пие вода, за да не се дехидратира от разтройството. Като допълнение им давах имодиум сутрин и вечер, за да може да спекат по-бързо.
Надявам се животинката да се оправи по-бързо. Аз лично на твое място бих посетил вета отново.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
go6o_lud
Full Member

« Reply #5 on: December 22, 2015, 13:29:32 PM »

Вета идва на домашно посещение за да му поставя инжекциите всеки ден, днес на обяд пак идва. Но просто за мен няма никакво подобрение, даже на мястото на което му се поставя антибиотика-не дава да се пипа, много го боли и скимти даже като ходи го боли.

Георги Кънчев
Pages: [1]
  Print  

Jump to: