Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 15, 2025, 21:59:39 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Демодекоза  (Read 23921 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
BlackSpot
Newbie
*

« on: June 04, 2014, 07:19:34 AM »

Здравейте на всички, извинявам се най-напред ако съм объркал раздела и създавам работа на админите. Пиша Ви с молба за съвет. Имаме куче може би не е чиста Каракачанка, но това няма никакво значение много я обичам. Ето това е Арора:

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/737290_4182308477820_1824349449_o.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/436/img8968u.jpg
http://img844.imageshack.us/img844/8484/img9024q.jpg
http://img835.imageshack.us/img835/717/img8981h.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/3511/img8961m.jpg
http://imagizer.imageshack.us/a/img705/2851/24900848570153850715462.jpg

Кучето ми е на 3 години. От малка сме й слагали всички ваксини. До 2 годишна възраст бурна, луда игрива нямахме никакви проблеми, но за жалост от около една година се борим с тази отвратителна болест. Всичко започна към края на 2013 забелязах рани и леко опадане на козината около очите и едно побеляване на козината (все едно е на 8 години). Беше ленива, нямаше настроение, лежеше, изморяваше се бързо. Заведахме я на ветеринар и той каза, че по всичко личи че е демодекоза. Последнва сеанс за 5 седмици, като на всяка я водихме и й биха по 3 инжекции, мисля че й предписаха и Преднивет. Следва пооправяне от нейна страна живна, започна да се държи по-добре.

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t1.0-9/1794769_10201372746742460_1747484886_n.jpg

Тази година около великден отново се повтори всичко, като започна около очите, появиха се и рани и опадане на козината около предния крак. Заведахме я пак на ветеринар. Пак сеанс 5 седмици по 2 инжекции (едната витамини). Предписаха й и сложихме Тактик 25мл (който се разтваря във вода), къпахме я със шампоан "Clorexyderm" заради гъбички. Мисля че лекаря каза че е забелязал гъбичките само по гърба. До колкото четох, че са основен източник за да навлизат инфекции в организма. Негово становище беше че сме я хванали в начален стадий. Зарадвах се на това но уви. Последно й взех на Bayern Advocate 4мл сложихме и 1 капсула, но почти без резултат. В момента вече огнищата са  7-8(общо взето на всякъде) и се увеличават. Муцунката, очите, на гърба и крачетата. Тя се чеша, разранява ги и прави инфекции. Кожата е зачервена, отпданала е. При последното посещение предписаха кортикостероиди за чешането и това е. Общо взето я отписаха, а аз не мога да си го представя това. Толкова здрава беше като малка, не мога просто така да я изоставим...

Тази коварна болест до колкото разбрах, за кърлежи, който влизат под кожата заразяват кучето и й унищожават имунната система. Можем ли да направим нещо за кучето има ли смисал от витамини за имунната система? Ще съм благодарен на всякакви съвети.
vano
Guest
« Reply #1 on: June 04, 2014, 07:43:19 AM »

Ето едно мнение, на което може да сте попадали:

Най простото и лесно лечение за демодекоза е препарата цифли - лесен за дозиране според килограмите на кучето - е важно е да е доказана все пак диагнозата и приема да се наблюдава от ветеринарен лекар Wink
в течениие на 3 месеца нещата се оправят а до 6 месеца правилно лечение проблема е решен
д-р Гетова

Доколкото знам при тази болест трабва кучето да се гледа при добра хигиена, задължително в сухо помещение. Трябва да се храни с високо калорична храна и да се подсилва организма и с витамини.

п.п. Сега се сещам че някъде съм чел и за един "бабешки" метод - да се маже със сяра и мас, но не знам колко е ефективен.
« Last Edit: June 04, 2014, 07:47:51 AM by vano » Logged
BlackSpot
Newbie
*

« Reply #2 on: June 04, 2014, 09:18:20 AM »

Благодаря Ви за съвета.
BlackSpot
Newbie
*

« Reply #3 on: September 10, 2014, 08:38:32 AM »

Здравейте отново, реших да напиша края на този случай. За съжаление не е щастлив.
Продължихме да опитваме всякакви методи, водихме я на минерални бани, мазахме с мас и т.н но без ефект. Всичко ставаше много зле... Постоянно си разраняваше крачетата, отслабна изключително много под 25 кила. Залиня, почна да залита, изглеждаше много уморена.
Заведахме я при друг лекар, който до сега ми се стори много добър и компетентен. Опитахме пак с лекарства 2 седмици, но като че ли моята Арорка вместо да се подобрява, се влошаваше драстично. В едно от посещенията при лекаря, стана дума че кученцето в началото като се появиха първите следи от демодекозата се давеше, след това продължи да кашля, в последните дни даже и повръщаше. Човекът веднага каза че младо куче не може да кашля. Поразрови се в една книга и каза че най-вероятно всичко може би е започнало със следната болест - дирофилариоза. Като се замислих симптомите съвпадат. Заради нея може би е нарушен имунитета на животинчето, в следствие на което демодекозата е започнала да се развива. А до колкото прочетох и това което той ми обясни в напреднал стадии тази отватителна болест не може да се лекува. Също така и много трудно би могла да се хване на време.

И така 3 години от живота на Арора, през които една мина в опит да я излекуваме, измина. Много ми е тъжно защото такова куче може би веднъж се случва, игрива, признателна. Грам агресия не съм видял у нея, а като те погледнеше с тези красиви очи все едно щеше ти проговори. Най ме е яд че не можа да си поживее достатъчно и това че много исках поколение от нея, но уви.

Исках да напиша края, може да се окаже полезна за някой. Поздрави!
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #4 on: September 11, 2014, 07:03:08 AM »

Дирофилариозата (червей в сърцето) е голяма гадост, жалко за кучето, наистина няма спасение. В края на август умряха от това заболяване и две кучета в с. Разград. Селото е в Област Монтана близо до р. Дунав. Едното беше каракачанец на 4 години. Тази година беше много влажна с изключително много комари, но по-притеснителното е, че заболчването вече се разпространява и в нехарактерни за него райони. Спасението е профилактиката. Най-евтиният и достъпен препарат в България е инжективен – ивермектин. Той трябва да се използва през топлите месеци (от март до септември), когато има комари.

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Habits
Hero Member

« Reply #5 on: September 11, 2014, 08:13:32 AM »

Prazimec до колкото знам предоставя защита от това, беше ми даден съвет през топлите сезони да се дава ежемесечно, вместо на два месеца.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Pages: [1]
  Print  

Jump to: