Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на български породи кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 05, 2025, 09:37:14 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7
  Print  
Author Topic: Кръстоски в овцевъдството  (Read 90337 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #45 on: July 15, 2014, 13:17:06 PM »

Ето в това е разковничето - докато сами не вземем съдбите си в ръце, дотогава ще сме последната дупка на кавала. Няма кой да дойде и да ни оправи от вън. Политиците си ги избираме ние и са точно представителната извадка на народа, така че няма от какво да се оплакваме.
rex
Hero Member

« Reply #46 on: July 15, 2014, 17:28:21 PM »

Отговорът е защото не сме богат. А не сме богат, защото не искаме да станем такива. Защото около нас страните имат, а ние все нямаме. Те търсят начин, а ние все се оплакваме. Те се сърдят, че не могат да правят още, а ние мрънкаме и търсим кои да ни е виновен, че сме в калта. Хайде вече да се спре с това и като никой не иска да подаде ръка, да се изправим сами, да се поотъпаме и да се поогледаме откъде духа вятъра! Не може все политиците да са виновни. Винаги съм сравнявал държавата ни с мащеха, тя нито помага, нито пречи. Или помага малко и пречи малко. Но това дава възможност да се търсят варианти, да се търсят начини всеки сам да върви напред, да се образова и да успее. Да се образова включва повече от това само да може да чете и брой колко овце прибира вечер в кошарата. Няма успех без усилия. Няма усилия без воля. Няма воля без цел. Няма цел без мисъл.
Трайко,  говориш ги малко като пенсиониран учител в селска кръчма, ще ме извиняваш. То на приказки много хубаво, но специално и точно за този животновъден бранш - какво е решението, ако не целенасочена и далновидна държавна политика? Ти ми говориш за някакви трикове и чалъми за производство на "сравнително прилични агнета". Тъй - и ако нямаш осигурен пазар, какво - ще се снимаш с тях сигурно?
Не знам защо оставаш с впечатление, че много голяма група от хора са много прости, цял живот гледат кръстоски и хич не са се сетили, прочели и обменили опит за таз или оназ порода овце. Човекът, за когото писах днеска е незнам си кое поколение овчарин, толкова овца му е минала през ръцете, че стадото му е часовник. На мене направо ми е падала шапката какви седалищни раждания е изкарвал до положителен край, дето много ветеринари капа ще му клатят. И ако му влезем в работния ритъм (от 5 сутринта до 10 вечерта) тебе, мене и сигурно още 10-тина на куп ще ни направи криви. Този ли човек не знае какво трябва да се направи или държавата не му дава шанс и помощ?
Пак ще ти кажа - когато няма ръст в приходите, се прибягва към оптимизация на разходите. Икономически закон. За толкова овце и агнета, трябват толкова декара люцерна и толкова декара царевица. А млякото няма цена, агнетата отиват почти на себестойност, вълната не я броим. Ако искаш, казва държавата.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #47 on: July 15, 2014, 19:38:45 PM »

rex, относно икономическата страна на проблема си прав. Нямаш ли картбланш за легален пазар на продукцията, нямаш легални възможности за растеж. Но масовото използване на кръстоски от нашите животновъди не се дължи на икономически причини, а на манталитет. Само ще вметна, че последните чистопородни животни от няколкото породи, с които съм се занимавал бяха запазени не при паралии, а при скромни, дори бедни хора. Но явно хора, които си тачат соя и упорито са го запазвали въпреки държавната политика и въпреки превратностите на съдбата. Та стигаме пак до там, че докато не си променим мисленето, няма да си променим съществено и битието.
Така и не виждам реална икономическа причина в това да събираш животни с неясна продуктивност, да ги подлагаш на допълнителни случайни кръстоски и да очакваш да имаш успех и устойчив растеж.
Кръстоските имат смисъл единствено ако се търси хетерозисния ефект на F1 поколение, което да отива на пазара. Но за целта трябва да отглеждаш чистопородно изходните породи, с които да правиш кръстоската. Но всичко това значи добро и правилно планиране на краен резултат и няма нищо общо с хаотичните кръстосвания които прави масовия животновъд.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #48 on: July 15, 2014, 19:54:08 PM »

Стига Rex, това е несериозно. Разграничи нещата. Говорим за кръстоските, какво губим аз и ти и какво печелим? Какво губят децата ни и какво печелят? Държавата помага, колкото може. Говориш за пазари, вариантите са два. Търсиш пазар и реализираш. Някои друг търси, намира, идва и ти му продаваш. Не искам да ободя никого. Човекът овчар си знае работата. Режимът от 5:00 до 22:00 ми е напълно познат и много труден без обена дрямка, когато се намери време, разбира се. Караш ме да ти задам директен въпрос, а именно: ти какво направи, за да може държавата да обърне внимание на овцевъдството и чобаните по места?

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #49 on: July 16, 2014, 17:46:24 PM »

Държавата помага, колкото може. Говориш за пазари, вариантите са два. Търсиш пазар и реализираш. Някои друг търси, намира, идва и ти му продаваш. Караш ме да ти задам директен въпрос, а именно: ти какво направи, за да може държавата да обърне внимание на овцевъдството и чобаните по места?
Останалата част от поустинга ти ще го пропусна щото не виждам по кой начин да му бъде отговорено. Започвам отзад напред - караш ме да ти задам и аз директен въпрос - ти какво направи за да обърне държавата внимание на финландските вулканични камъни?
Относно пазарите - оставам с впечатление, че дефиницията ти за пазар е място, където се продават животни. А пък то е система, в която търсенето и предлагането определят една динамична продажна цена. Тъй като по настоящем търсенето не е подчинено на никаква пазарна логика,  на предлагането му се налага яката да се нагъзи. Предполагам нямаш и идея как се изнасят живи животни на шосеен транспорт. И колко  по-лесно е за едни албанци, които понеже не са в ЕС, просто минават през Турция и за тях нп. За квоти да не говорим, защото за простосмъртните това е табу.
И понеже за тебе 1+1 винаги е 2, тоя дето ще дойде да му продадеш, можеш ли да ми кажеш дали и какви документи относно продажбата ще ти издаде? И като допълнителен въпрос - на теб като (евентуален) производител на агнешко месо кой и колко фактури би ти написал за фуражите, обработката, ветеринарията и т.н. Какво счетоводство ще ми правиш по такъв начин и какъв ще е ефекта от това?
Ако се работи по този начин, а то се работи, до тука си с двата крака в сивия сектор, че и оттатък. И си оставаш на това ниво, защото към момента такива са реалностите. Държавата пак ти казва - ако искаш.
Тъй, и като каза, че държавата прави "каквото може", помисли си какво направи за някои други сектори от селското стопанство. С какви ускорени темпове се изплащат техните субсидии (често в аванс), какви преференции за безакцизни горива и т.н. се ползват. Хайде после помисли си и защо.
Та тъй, на форум и хартия е много лесно да се приказва, ама малко трябва да има връзка и с реалността. Иначе Ботев всички сме го чели.

vano
Guest
« Reply #50 on: July 16, 2014, 18:00:15 PM »

И какво представлява държавата? Къде е организацията, която защитава животновъдите или има 15 псевдотакива. Колко пъти животноивъдите блокираха границата, направиха гражданско неподчинение, стачкуваха и т.н. докато си извоюват преференции за сектора?

Държавата, това сме ние. Докато се държим като стадо и стоим надупени, чкайки някой да ни оправи, за да ни плати вечерята, ще сме си все така - последната дупка на кавала. Не го ли разберем един път завинаги, никога няма да се оправим. Ще си плачем по форуми и на маса, а шайка селски тарикати ще си пълнят гушата и ще си живеят живота. Ей ви един пример - колко от животновъдите се вдигнаха на протест срещу такива, които вземат субсидии за пасища, а нямат и 1 глава животни???
rex
Hero Member

« Reply #51 on: July 16, 2014, 18:09:45 PM »

vano - и след като една година имаше протести в държавата, нещо случи ли се?
За жалост държавата , това не сме ние.

vano
Guest
« Reply #52 on: July 16, 2014, 19:01:07 PM »

И колко хора протестирахме - 20-на 30 000 в най-силните дни от едномилионна София и още 2-3 000 в останалата част на България. Еми нормално е нищо да не се случи. Народа явно е доволен и затова си трае. Така че никакви оплаквания от държавните институции.
говедар
Full Member

« Reply #53 on: July 16, 2014, 19:27:57 PM »

Никой нищо не губи от кръстоските , ако въпросните чисти породи са рентабилни защо са на изчезване ? Да ги унищожим ,обаче е като да нарежем бабиния момински сукман на терлици . Грехота е . Тогава шепа мераклии да ги гледат и пазят -мерак цена няма и за тях е все едно колко са им доходоносни. Животновъдите може да сме мазохисти но не сме самоубиици. Който разчита само на животновъдство еле пък на чобанлък и няма други доходи в къщи знае как се вади хляб през иглени уши. И одглежда това което му е рентабилно и доходоносно.
Пеньо
Hero Member

« Reply #54 on: July 16, 2014, 20:42:16 PM »

Не веднъж съм казвал, че в никоя друга сфера не се наблюдава такъв парадокс, както при животновъдството. Когато се правят разходи: фураж, сено, люцерна, стригачи, вет. услуги, транспортни, ел., ВиК, GSM, и десетки други, ВИНАГИ цената я определя отсрещната страна. Когато животновъда продава: цената на млякото я определя мандрата; цената на агнетата (телета и др.) я определят разни джамбази (ихтимански цигани или "модерни" каракачани); за вълна и кожи да не говорим. К'ва държава?!? Какъв пазар?!? К'ва справедливост?!? Прав е REX, че животновъдството е в сивата икономика, само че от е....та страна.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #55 on: July 16, 2014, 21:26:11 PM »

Гпведар, това дето си го написал, я за по лесно го прекарай през призмата на отглеждане на кучета за охрана на стадото и ще разбереш, че не породите са некачествени, а на животновъда му е все тая какво гледа. Това е реалността. Дори и ако се е взел да търси наистина куче работар, пак няма да се насочи към чистопороден каракачанец, азиатец или кангал, а ще предпочете някакво кръстосано подобие. Защото ако търсеше ефективост масово трябваше да отглеждат чистопородни каракачански кучета. Но не би. Вземат каквото им попадне стига да лае и да се мотае около обора. Пък и ако е без пари - още по добре. Такова е и отношението към породността на овце, крави, коне и т.н. Бройка да е и да дава някакво мляко, агне и т.н.... Ей за това чистопородните стада са изключения в милата ни родина. Под чистопородни нямам предвид такива дето са породни само на хартия за да вземе фермера субсидия. Имам предвид стадо, което като го погледнеш само ти "казва" каква му е породата. И тук не сезирам само български местни породи. Колко са стадата у нас изцяло с Ил дьо Франс? А колко са тези при които само коча е породист и се пуска на сбирщайн овце, а уж фермера гледа животните за месо. Ил дьо Франс е рентабилна порода в цял свят. Асаф също. Колко чистопородни стада има у нас? А колко са кръстоските?
И пак стигам до там, на съвременния животновъд му липсва отношение към чистопородността. Липсата на отношение резултира в масово използване на хаотични кръстоски. От там - в съответни хаотични резултати.
За съжаление българския фермер страда от синдрома, че не му е работа той да се грижи за породите. Според него там някъде нависоко или надалече има кой да върши тази работа. А той само тарикатски ще се възползва. И колко се възползва? Какви постижения имат нашите животновъди? Имаме ли какво да представим пред света като продуктивни достижения? Защо така наречената Синтетична популация Българска бяла млечна овца,(която е създавана с цел високопродуктивност и е призната официално през 2005г.) продължава да се кръстосва масово с чужди постижения на селекцията. Излиза, че десет години след официалното и признаване тя не постига желаната продуктивност. А е селектирана от най-млечните ни местни породи Плевенска и Старозагорска плюс най-млечните световни породи Аваси и Източнофризийска. Ако 10 години след официално признаване на продуктивна порода продължаваш масово да я кръстосваш, това е ясно признание че липсва селекция.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #56 on: July 16, 2014, 22:29:16 PM »

И кво излезе, аз мога да смятам 1+1=2 и сентенцията е нема такава държава!

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Nomad
Hero Member

« Reply #57 on: July 17, 2014, 06:40:44 AM »

Наистина забелязвам,че в България масово се е наложило мнението,че когато гледаш овце,водещото трябва да е,тя
да може да покрие вложеното по нея,че и нещо за стопанина.Породноста остава малко назад.Дали самия живот е довел
хората до това разбиране и за някои това са просто  животни от които не трябва да е на загуба.Аз мисля ( и по-рано съм
го писал),че породите за това ги има,за да се съхраняват и опазват.Всеки може да си направи сметка,от каква порода има нужда
и да се насочи към нея.Това не е само настоящ момент.Помислете,ако започнат да се затриват или кръстосват по-непродуктивните
породи,след време ще се знае за тях само по книгите.И за разведряване ще ви покажа нещо което ме смая:
Черноносова вале овца ( Valais Blacknose,Walliser Shwarznasenshaf ).

Отглежда се в кантона Вале Швейцария.Повечето може и да сте запознати с характеристиките й,но аз виждам за първи път.
Това ми е мисълта.Съхранени чистопородни животни,които освен наслада за окото са история.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #58 on: July 17, 2014, 08:31:50 AM »

История пазена и "разказвана" от много поколения назад във времето за да стигне до нас. Въобще не са прави тези които твърдят че местните чистопородни животни не са рентабилни. Просто за всяка порода се иска определени условия където тя да бъде отглеждана и смисъла от това отглеждане да бъде максимално икономически ефективно обоснован. Е това трябва да се има предвид. Нямам нищо против и чистопородното развъждане и отглеждане на вносни породи, но не и кръстосването им. Факт е обаче че вносните породи не се аклиматизират добре у нас и начина на отглеждане, хранене и профилактика значително се отличава от този в естествения им ареал. Така че нека всеки сам да прецени "кое колко". Пример ще дам с прословутата Източнофризийска овца - след няколко вноса през 30-те години, и няколко неуспешни опити да се аклиматизира в района на Софийското поле, още тогава проф. Хлебаров и други наши учени, изказват категоричното становище, че е безпредметно отглеждането на тази порода в чистопородно състояние у нас, поради невъзможността и да се аклиматизира към местните климатогеографски условия, хранителна база и инфекциозно-паразитен фонд и невъзможността и тук да прояви своите генетични заложби. В същото изследване авторите са категорични чеза да проедолее аклиматизационната бариера, кръвността на чистопородната Фризийска овце трябва да се редуцира чрез кръстосване нас местни овце до кръвност не превишаваща 25 %, но тогава авторите посочват че млечността и плодовитостта на получените кръстоски пада да стойности почти равнозначни на местните овце. Въпреки тези категорични изводи направени на базата на изследвания, внос на източнофризийски овце продължава и до днес и най-вероятно и ще продължи и за напред. Оставете вноса, но продължават и кръстосванията с тази порода на всевъзможни овце с  цел повишаване на млечността. Но никой не отчита факта че в 25 % кръвност на кръстоските губят от потенциала за висока млечност на чистопородните Източнофризийски овце и по нищо не надминават нашите Плевенски или пък Вакли маришки овце, напротив. Такива примери доста мога да дам. Така че безразборния внос на генетичен материал от къде ли не, и от кой ли не, води само до едно - "замърсяване на местния генофонд до застрашителни за неговото съществуване размери".
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #59 on: July 17, 2014, 12:09:27 PM »

Едно въпросче ми се върти в главата. Местните ни полски породи -Плевенска, Старозагорска, Маришките, Софийската(Елинпелинска) и т.н. овце годни ли са за машинно доене?
Някъде бех чел, че не всяка порода овце може да се дои машинно, а само определени породи. Има ли нещо вярно в това или не?
Може и да не е съвсем по темата но за един въпрос няма да правя отделна тема. А и всъщност защо пък да не е по темата, с машинното доене се спестяват разходи от заплати за работници.
« Last Edit: July 17, 2014, 12:13:24 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7
  Print  

Jump to: