Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 11, 2025, 11:20:34 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 17 18 [19] 20
  Print  
Author Topic: Facebook дискусия: използване на аборигенно куче в развъждане  (Read 245899 times)
0 Members and 11 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #270 on: March 08, 2016, 19:43:12 PM »

Може би не съм се изразил достатъчно добре - с различни по тип кучки, някои от които със съвсем неясен произход, (а някои от тях доказано хибридни екземпляри), Гривчо (Бачево) даде еднотипни потомци със разпознаваем екстериорен облик. Приличащи на своя баща, като структура на тялото, глава, космена покривка, цвят.
rex
Hero Member

« Reply #271 on: March 09, 2016, 18:00:14 PM »

Може би не съм се изразил достатъчно добре - с различни по тип кучки, някои от които със съвсем неясен произход, (а някои от тях доказано хибридни екземпляри), Гривчо (Бачево) даде еднотипни потомци със разпознаваем екстериорен облик. Приличащи на своя баща, като структура на тялото, глава, космена покривка, цвят.
Чета дискусията и ми е интересно. Предполагам, че е налична все пак някаква информация за произхода на въпросното куче Гривчо и нещата не са хептен на "ангро". Защото за кучката на Тошко имаше следните доводи:
Сериозната развъдна работа изисква действия по правила, а не подтикнат от емоционални решения. Ти беше свидетел на разговора ми с Ицо брадата от Костенец, видя че първоначалните версии за произхода на кучката се смениха поне три пъти. Това че кучката "вади" кутрета с типичен екстериор и характер при съешаване с доказано чистопородни мъжки кучета нищо, ама нищо не доказва за нейния произход. Към момента произхода на кучката не е категорично изяснен. Какво означава - "за мен съм си изяснил произхода"? Произхода или е ясен за всички или за никой! Не мисля че е редно и по правилата на правилника за селекция и развъждане, който сме приели, от кучка с неизяснен произход да се произвеждат кучета носещи фамилия на развъдник, регистриран в МАКК.
Надявам се да бъда разбран правилно - наистина казуса е интересен, затова питам. Както е известно, нямам друга лична изгода, освен като поддръжник на идеята МАКК. Поне по снимки кучето Гривчо изглежда наистина хубаво, а и виждам че предава тъмната пигментация на видимите лигавици в потомството си. Което за този цвят кучета е изключителна рядкост - поне от това, което съм виждал. Та нито имам нещо против кучето, нито против включването на кръвта му в нечие развъждане. Честно казано - наистина ми е интересно дали трите инбредни негови кучила са единствения аргумент за евентуалното създаване на линия по него.

Поздрави,

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #272 on: March 09, 2016, 19:12:13 PM »

Според приетите правила в ПСР, а именно прилагане на тесен инбридинг при проверка на дадено куче с "неизвестни" в поясите на родословието, е необходимото изискване за включване в разплод на кучето. По отношение на "въпросната" кучка, беше пределно ясно казано как да се подходи занапред. Този начин на проверка е правен в МАКК неколкократно, и съответно са вписани в Племенна книга някои животни. Що касае Гривчо на Ицо Гончев, както вече беше казано, кучетата по тази кръв, все още не са вписани в Племенна книга на МАКК. Дали ще се работи занапред с тях в МАКК е въпрос, на който само времето ще отговори. На базата на извършените проверки по потомство в резултат от изискваните по ПСР близкородствени връзки, резултата не дава повод за съмнение.
Iliyan Dushanov
Full Member

« Reply #273 on: March 10, 2016, 08:58:54 AM »

На Ицо Гончев от Велинград.

Не.
Д Р.Вучков все пак кажи името на Тошковата кучка ако не е таина разбира се. confused
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #274 on: March 10, 2016, 09:43:28 AM »

Не.
Д Р.Вучков все пак кажи името на Тошковата кучка ако не е таина разбира се. confused
Само не схванах какво общо има мойта кучка с тази на Ицо Гончев,за която питаш в предния си поуст confused Инак не е тайна,Янтра се казва въпросната ми кучка.
« Last Edit: March 10, 2016, 09:43:59 AM by todor_govedarci » Logged

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Iliyan Dushanov
Full Member

« Reply #275 on: March 10, 2016, 11:50:54 AM »

Не.
Само не схванах какво общо има мойта кучка с тази на Ицо Гончев,за която питаш в предния си поуст confused Инак не е тайна,Янтра се казва въпросната ми кучка.
Iliyan Dushanov
Full Member

« Reply #276 on: March 10, 2016, 11:59:37 AM »

Не.
Тошко питам само защото по напред в форума имаше показани вадени кучета от нея и Гривчо. На мен специално кучката ми харесва много комплиментите за Янтра.
vano
Guest
« Reply #277 on: March 10, 2016, 12:02:22 PM »

Кутрета от Гривчо и Янтра  confused
Iliyan Dushanov
Full Member

« Reply #278 on: March 10, 2016, 14:10:45 PM »

Вано в темата нашите кучета страница 488 има снимка на тази кучка за нея питах ако тя е Янтра на Тошко ок ако ли не не съм разбрал правилно.URL=http://radikal.ru/big/737f839a279d42e184c232fd775450ad][/URL]
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #279 on: March 10, 2016, 14:27:10 PM »

Вано в темата нашите кучета страница 488 има снимка на тази кучка за нея питах ако тя е Янтра на Тошко ок ако ли не не съм разбрал правилно.URL=http://radikal.ru/big/737f839a279d42e184c232fd775450ad][/URL]

Беше страхотно животно банскалийката  и  яка като мъжко куче .
Ariman
Hero Member

« Reply #280 on: March 10, 2016, 15:19:27 PM »

Трайко, как така все се получава, ужким четеш и накрая пак нищо да не си разбрал, и все на личностна основа да те избива? Даже се чудя защо се вреш между шамарите, но се сетих, че ти самия имаше кучка с неизяснен произход, именно по Гривчо, да разбрах защо - ще влезе и тя в разплод, ако не е свършена тая работа, вече.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #281 on: March 10, 2016, 15:37:52 PM »

... и все на личностна основа да те избива? Даже се чудя защо се вреш между шамарите, но се сетих, че ти самия имаше кучка с неизяснен произход, именно по Гривчо, да разбрах защо - ще влезе и тя в разплод, ако не е свършена тая работа, вече.

Изобщо не ме избива на личностна основа, следя дискусията. Беше зададен въпрос и взех участие. Това е форум, тук коментираме. Толкова. Останалото е напълно излишно и безсмислено.

Относно кучката ми по Гривчо, то тя излезе от разплод и няма да влиза през живота си, поради различни причини, толкова по темата "моята кучка". Това нито теб те късае, както ме съветваш ти, нито който и да било друг. Защото кучето си е мое и си го храня и обгрижвам от медицинска гледна точка. Така, това вече не е твоя работа.

Сега да се върнем на темата.
« Last Edit: March 10, 2016, 15:39:36 PM by trayko.asenov » Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Ariman
Hero Member

« Reply #282 on: March 10, 2016, 16:03:28 PM »

biggrin Само не плачи. Айде връщаме се на темата, слушам те - инбридинг по мъртъв разплодник, с неизвестен произход, дал поколение с кучки с неизвестен произход, линия.

P.S. Нека постовете бъдат преместени в тема по усмотрение на Администратора, било то инбридинг или използване на "аборигенно" куче в развъждане.
« Last Edit: March 10, 2016, 16:10:54 PM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #283 on: March 10, 2016, 16:35:13 PM »

biggrin Само не плачи. Айде връщаме се на темата, слушам те - инбридинг по мъртъв разплодник, с неизвестен произход, дал поколение с кучки с неизвестен произход, линия.

P.S. Нека постовете бъдат преместени в тема по усмотрение на Администратора, било то инбридинг или използване на "аборигенно" куче в развъждане.

Чакайте малко! Никой не е казал че Гривчо (Бачево) е давал потомство с кучки само с неизвестен произход. А за инбридинга "по мъртъв разплодник" просто не виждам какво да се каже!? Само по жив разплодник ли може да се инбридира!? И освен това никой все още не се изказал категорично дали ще се развива линия по Гривчо (Бачево). Въпреки че изискваните по ПСР необходими условия за това са направени - въпрос на решение и преценка от Комисията по развъждане, разбира се след поставяне на въпроса от собственика на кучетата.
Ariman
Hero Member

« Reply #284 on: March 10, 2016, 17:20:01 PM »

Много ми се щеше да чуя Трайко по тия въпроси, язък. biggrin

Моите уважения, kennel Vucho,  но поне три пъти питах кои са кучките, въобще с които прословут Гривчо е дал поколение, нищо не ми отговорихте, с половин уста се каза, че е давал и с кучки с абсолютно неясен произход...
Не било категорично казано, добре де ако не се е тръгнало по пътя на вкарване на това куче в развъдната програма на МАКК, защо се презентира поколението му така тук с тънкото вмятане, че не е линия и в скобите "засега"?

По кои кучета е правен такъв инбридинг, като основоположника напрактика не може да покрива I-II, II-I?
Кога друг път e правен такъв инбридинг извън контрола на МАКК?
Защо само по три кучила се гласи да се приема линия Гривчо (Бачево), при положение, че на Тошко са му обяснени коренно противоположни неща за кучка Янтра, която забележете има само 1 неизвестно, докато тук е само 1 известното?

А ПСР-то, което тъй усилено се ползва за довод има СУПЕР тълкователен характер, има много работа по изпипването му.

И моля не ме разбирайте погрешно, мен кучето ми харесва. Гривчо в случая е извадка на случване на нещата - как, защо и налага ли се. Утре ще е друго куче, за което се прави изключение, после трето и накрая ще плюем на 20 години работа по запазване и ще си ходим.
« Last Edit: March 10, 2016, 17:21:37 PM by Ariman » Logged

Pages: 1 ... 17 18 [19] 20
  Print  

Jump to: