Ariman
|
 |
« Reply #120 on: September 25, 2012, 20:25:04 PM » |
|
Чудесен празник, приятно изненадан съм от показаните екземпляри, доказват твърдението, че където се работи чистоплътно, независимо от човешкия фактор, правилните резултатите са на лице! Адмирации към собствениците. Само бих добавил, нещото с което не съм съгласен, тези кучета не са за "ръкав"!
|
|
« Last Edit: September 25, 2012, 20:28:54 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #121 on: September 26, 2012, 14:11:57 PM » |
|
Чудесен празник, приятно изненадан съм от показаните екземпляри, доказват твърдението, че където се работи чистоплътно, независимо от човешкия фактор, правилните резултатите са на лице! Адмирации към собствениците. Само бих добавил, нещото с което не съм съгласен, тези кучета не са за "ръкав"!
Ариман,защо да няма някакъв тест за характер на изложбите? Вярно,че това с ръкава отива повече на НОК,но не е лош вариант и за нащо си куче?!
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца 
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #122 on: September 26, 2012, 14:30:43 PM » |
|
От показаните снимки, ясно се вижда позициите на телата на кучетата - "хапането" е продиктувано по - скоро от стрес, липсва увреност - не са тренирани кучета, липсва ми адекватност на ситуацията. Показателно за това е и самото облекло на фигуранта. Самата работа на овчарското ни куче е свързана с неутрализация по съвсем различен начин от този на грубата сила. Разбира се , не казвам, че не могат да бъдат приучени, но това изисква работа от ранна възраст, иначе има голяма опасност да се получи всъщност обратен ефект - страх.
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #123 on: September 26, 2012, 14:36:17 PM » |
|
От показаните снимки, ясно се вижда позициите на телата на кучетата - "хапането" е продиктувано по - скоро от стрес, липсва увреност - не са тренирани кучета, липсва ми адекватност на ситуацията. Показателно за това е и самото облекло на фигуранта. Самата работа на овчарското ни куче е свързана с неутрализация по съвсем различен начин от този на грубата сила. Разбира се , не казвам, че не могат да бъдат приучени, но това изисква работа от ранна възраст, иначе има голяма опасност да се получи всъщност обратен ефект - страх.
Имаш право,но то е стрес за овчарското куче,кат го изкараш от стадото и го закараш в града,на изложба,нали така? Според мен е хубаво да има някакъв тест за характер?!
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #124 on: September 26, 2012, 15:37:40 PM » |
|
защо да е свързано със стрес хапането ,не съм съгласен .на по сериозните кучета като характер не им трябват тренировки че да покажат как хапят ,по младите които дават вид на злобни изпитват притеснение от самия ръкав ,но не и от човека ,което говори че биха захапали ако няма ръкав и биха се изправили срещу натрапник . облеклото на господата е според джоба - един костюм(горнище и гащиризон ) варира от 1500лв че и на горе , ръкава е около250-300лв . така че се опира до парите . та кучето ако си е сериозно то не му пречи нито среда ,нито нападател и тренировки не му трябват .
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #125 on: September 26, 2012, 17:25:50 PM » |
|
Всички имаме гледни точки, аз виждам че това е непозната материя за тези кучета, не ви карам да сте съгласен- именно така се получава дискусия. Отбранителната реакция при кучетата, почти независимо от порода е сходна, тя представлява комплекс от защитни действия на кучешкия организъм, който се проявява в резултат на постоянно изменящите се условия на околната среда. Съгласен съм с Вас, че отбранителната реакция има наследствена обусловеност, обикновено започва да проличава около 4-5 месечна възраст. Но въпреки своята генетична база, тя се влияе от факторите на околната среда, от начините на отглеждане, от моментното състояние на кучето и се проявява разбира се в двете форми - активна и пасивна. Не определям всички показани кучета, като "не ставащи" - но при доста от тях виждам именно отбранителна реакция в пасивна форма - проявяват както отстъпателни, така и атакуващи действия, които се съпровождат с ръмжене или лаене. Когато дразнителят е на разстояние, реагират агресивно-нападателно, демонстрират поведение на отбранителна реакция в активна форма, но когато дразнителят е в непосредствена близост, хапят притиснати от обстоятелствата. Тези тестове са за друг тип охранителни кучета, работещи по различен начин, охарактеризирам тези Ви прояви по - скоро като атрактивни демонстрации впечатляващи публиката, но те нямат стойностна на професионален тест,от който да успеем да извадим издържани изводи. Под "облекло" не сте разбрали какво имам предвид, не го обръщам в пари - казвам само, че е показателно, колко несериозно атакуват животните - имаше една снимка преди време на човек по джапанки излизащ срещу няколко кучета... Материята въобще не е толкова проста, ако беше нямаше да бъдат изписани томовете книги за психиката на кучетата, за професионализма на фигуранта и прочее.
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #126 on: September 26, 2012, 17:50:19 PM » |
|
Ако кучето,е КУЧЕ според мен няма да е проблем да захапе!
|
|
|
|
|
|
|
Александър Христов
|
 |
« Reply #127 on: September 26, 2012, 18:12:48 PM » |
|
И аз да изразя мнение, по скоро в защита на тезата на Ариман. Преди време присъствах на подобна демонстрация на добре обучено вълчо куче от тия дето често се срещаха преди. Беше обучавано за граничарско куче. Е там беше ясно, пък и така обясняваше човека, да бъде неутрализиран евентуален нарушител. Тогава не се занимавах активно с кучета но ми направи впечатление адекватното поведение на животното. Добре примерен скок с който животното целеше да повали "нарушителя" захапвайки ръкава и използвайки тежест на тялото си и ускорението от скока. При това което наблюдаваме на Паниците животните по скоро като защитна реакция захапваха ръкава.
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #128 on: September 26, 2012, 18:22:22 PM » |
|
И аз да изразя мнение, по скоро в защита на тезата на Ариман. Преди време присъствах на подобна демонстрация на добре обучено вълчо куче от тия дето често се срещаха преди. Беше обучавано за граничарско куче. Е там беше ясно, пък и така обясняваше човека, да бъде неутрализиран евентуален нарушител. Тогава не се занимавах активно с кучета но ми направи впечатление адекватното поведение на животното. Добре примерен скок с който животното целеше да повали "нарушителя" захапвайки ръкава и използвайки тежест на тялото си и ускорението от скока. При това което наблюдаваме на Паниците животните по скоро като защитна реакция захапваха ръкава.
Алекс все тая е дали ръкав,или човек,или вълк трябва да захапе кучето,въпроса е да му стиска,да има куража 
|
|
« Last Edit: September 26, 2012, 18:22:48 PM by todor_govedarci »
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #129 on: September 26, 2012, 18:48:31 PM » |
|
Недейте веднага с такива мисловни полюции - "ако е риба, значи плува", ама да питам ли дали е с корема нагоре?! Просто разсъждавайте, разгледайте всички възможни ъгли на проблема! Съгласен съм, доста често нещата се припокриват и така трябва да бъде - куче с характер е такова навсякъде, но наистина малко са точно такива кучета. За мен едно куче само трябва да узрее, за момента на пречупване на психиката си, за момента в който захапва(по народно му "накръвено"), някой никога не успяват да преодолеят тази бариера, други го правят с лекота. Свикването е ключовата дума тук, както при нас, колкото повече правиш дадено нещо, толкова по - добър ставаш, но когато не те карат да го правиш на сила! И в крайна сметка едно непрофесионално око определило за себе си куче като "куражлия", за професионалист, който може да го разчете - то би било възможно да бъде "пълно с грешки". Агресията има своя природа, съдържаща в себе си комплекс от понятия като агресивност, злоба, войнственост и съответната разлика м/у тях.
|
|
« Last Edit: September 26, 2012, 18:54:23 PM by Ariman »
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #130 on: September 26, 2012, 19:06:30 PM » |
|
Тези изпълнения с ръкава са единствено и само шоу за публиката. Като тест за характер на овчарско куче нямат стойност. Това че колегите от МОКК продължават с представленията пред публика, е повече за да впечатлят лаиците с малко екшън. На снимките добре се вижда това за което пише Ariman, повечето кучета са захапали от немай къде. Опашката свита отдолу, захапало едва с предните резци. Пускането им в група също е фактор в шоуто. едно от друго се поднасят и копират. Ако целта наистина е била тест на екземпляр, то той трябва да се направи за всяко куче по отделно. В ринга да са само тестваното куче и фигуранта. Истинския интелигентен хапач, дори и да му развяват ръкав пред главата, няма да го отклонят от целта да захапе гола плът и то на място, на което да нанесе максимум поражения на противника. Истинския хапач гледа натрапника в очите без да прави излишно шоу. Едно праволинейно нервно куче би се пенило в предварение и би захапало не само подаден ръкав, но и дърво, железен прът и прочие. Да, такъв екземпляр ще е много ефектен за публиката при такива демонстрации. Хората обикновено се впечатляват, че куче хапе желязо и камък. Но празноглавата праволинейност е неефективна при реална ситуация на охрана на стадо от хищници. Там край стадото битката е предимно на умове, на стратегии и тактики. Умното куче ще охранява ефективно стадото с минимум щети за себе си. Празноглавото ще отиде зян като камикадзе още при първата среща с мечка или глутница вълци. Уникалното на каракачанското куче не е нито, че е едро, нито че е злобно, а това, че мисли. Селектирайте умни кучета! Останалото са надбавки в характера според средата в която е поставено да живее и работи.
|
|
« Last Edit: September 26, 2012, 19:13:24 PM by KaraKitan »
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #132 on: September 27, 2012, 13:53:24 PM » |
|
Малко кадри от изложението на Паниците с цели две интервюта с членове на МАКК. Очевидно участието на нашите хора е високо оценено от организаторите и публиката. Кучета, редки породи и кулинарни специалитети. http://karlovopress.com/post-1253/sedmi-nacionalen-sabor-na-mestnite-bulgarski-porodi-v-kalofer
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #133 on: September 27, 2012, 16:46:33 PM » |
|
|
|
|
|