Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 11, 2025, 11:24:37 AM

Login with username, password and session length

Pages: [1] 2 3 ... 7
  Print  
Author Topic: каракачанското куче и лов  (Read 101640 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
petko
Hero Member

« on: February 21, 2010, 19:42:59 PM »

каракачанско куче ловно ли е или става ли за лов и за какъв.аз казвам НЕ,не отричам че може да се ползва за лов на прасе ,но само и единствено за това ,доколкото мога да го нарека лов въобще този начин на ловуване ,а защо е така задавали ли сте си въпроса

не се сещам за порода специализирана единствено за лов на един единствен дивеч когато говорим за ловни породи другото което ми идва на акъла е как аджеба чак сега разбираме че то става и за лов,то е по старо и от лудогорското гонче ,нима ние сме открили тези му качества? или кучето се е променило?

тука чакам експерта мирослав да ми отговори и ако обича без да ми казва аз за кво ставам
« Last Edit: February 21, 2010, 19:44:40 PM by petko » Logged

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
petko
Hero Member

« Reply #1 on: February 21, 2010, 20:08:43 PM »

Защо след като каракачанското куче е селектирано да влиза в единобортсво с вълци тоест да им достатъчно кураж и сила не може да се ползва за лов на вълци а за прасета може?

сега да спомена начините и методите на лов на вълци за които съм чувал,предполагам ще пропусна някои но все пак да спомена понеже казха че вълк не се ловувал.и друго вълка е разрешен за лов целогодишно доколкото знам naughty
така на първо място е хаиката
примамване със звуков сигнал
примамване с жива стръв
примамване на мърша
лов с капани
лов със тровене
лов с хрътки (вече позабравен) някога руснаците са го правили предшественика на ирландския вълкодав маи е бил точно такава хрътка ..останало му само името
лов с орли пак из русия ползват беркуут маи ,и в двата случаи с куче и орли става въпрос за степите и мисля по дребни вълци от наще
лов с трапове (това по скоро към капани)
издирване котилата (пак си е лов)
причакване на вървища и водопои
...сещам се и за дръги екзотични ама няма ги споменавам. и да подчертая че повечето са забранени в бг то маи само хаиката е разрешена а истинския лов е дефакто случаен ,малмко са хората тръгнали за вълк и случили с такъв

та прави ли впечатление ,че дефакто с кучета не се ловува ? защо ? та има породи за лов на мечки а на вълци не? защо?не се сещам за друг дивеч при които използването на кучета да е толкова ограничено

BQLA ROZA
Sr. Member

« Reply #2 on: February 27, 2010, 18:19:28 PM »

Преди 40-45години имахме куче-каракачанско.Мухтар.Всеки ден дядоми
като се прибираше от паша,донасяше я заек,я таралеж,я фазан в торбата.
Мухтар ловеше дивеча и го носеше в краката на дядо.Никой,ама никой
не беше го обучавал на това!А лисиците и чакалите ги убиваше и ги
мъкнеше на 100-200 метра от стадото.Да не плаше овцете!МУХТАР!
Как да го забравя?!Къде ги сега тези кучета?Защо не разбете едно-
каракачанското куче е дива и първична порода-ловуването е в кръвта му!
А да не би вълка да не ловува???Да не би да се хране само с овце и
агнета?Та не знам Мирослав дали е експерт,или не,ама в едно се уверих
от породилата се полемика-той разбира от каракачански кучета,а ти
Петко,ама без да ми се обиждаш-хал хабер си нямаш от тази порода.
Поздрав! Wink
petko
Hero Member

« Reply #3 on: February 27, 2010, 18:37:21 PM »

не няма да се обидя ,не и от теб,не ми се сърди ама не ми изглеждаш "капацитет" ,ако друг го беше казал може

аз също както писах имах "ловен" каракачан .обаче моия не ми н осеше нищо ,даже на никои не позволяваше да му закача улова писах даже и на гаргите ..само че от понеделник до сряда стадото беше без охрана ,после стадото ми е в раион с много дивеч ,берект си падаше само по прасета та не обръщаше внимание на другите инак нямаше да му остане време даже да си доиде пон някое време

вълка като ти казах е ловец ,даже не мършар винаги предпочита прясно уловен дивеч ,дори да има мърша ако може яде прясно ,сравнението ти няма нищо общо

и накрая но не последно място ще ти кажа че не вярвам каракачан да улови всичкия този дивеч освен ако не е болен,за разлика от прасето ,всикчи те бягат а тои не може да настигне заек ,а проследяването му е тежко дори за срдено обучено лудогорско гонче ,само наи добрите гончета успяват да гонят заек ,също и лисица и чакал ,таралеж може и костенурка

вие направо скрихте шаибите на всички ловни породи бе за фазан с каракачан за лисица с каракачан за заек с каракачан за прасе с каракачан ,аиде моля ви се ,вие ме взехте за риба тва лудогореца пасти да яде ,признаават куче което успява да намира следата само без да го улови а ваще и си ги хващат направо

miroslav
Full Member

« Reply #4 on: February 27, 2010, 20:14:37 PM »

Bqla roza tova che razbiram ot karakachanski kucheta ironichno go kazvash predpolagam .... ama v edno si mnogo prav petko nishto ne znae ....  i taka bat Petka da si doidem na dumata predi 40-45 godini  kuchetata sa bili znachitelno po razlichni ot segashnite  kato rust ne sa bili nishto osobeno ne sa hraneni kato segashnite royal canin,pedigree i drugi davam prosto primer ... i za razlika ot tvoite prochuti ludogorski goncheta koito vednuj v meseca se izkarvat na lov rabotnoto karakachansko kuche vseki den e na lov Wink  vseki den izminava dosta kilometri ... moje da nqma izdrajlivosta na gonchetata da bqga dulgo na moje da pravi mnogo moshtni sprintove na sredni rastoqniq rastoqniq dostatachni da stigne zaek ...  razbirase rabotno kuche a takiva kade v kledki se chuvat nqma nachin i se zamisli v napisanoto ot men predi "ustata mu odava na vseki mu daljimoto" da napishesh nekoq glupost da ti se smeqt !  biggrin
Mad Max
Hero Member

« Reply #5 on: February 27, 2010, 21:16:16 PM »

lol lol lol

BQLA ROZA
Sr. Member

« Reply #6 on: February 27, 2010, 21:40:01 PM »

Петко,бараш се за умен мъж.Ама само от правописните ти грешки не
мога да те разбера,какво казваш?Нито се познаваме,нито желая да
се запознавам с хора като теб.Каракачанското куче е история,а тази
история аз не съм я чел-аз съм част от нея.А ,,капацитети,,-дал бог!
Жив и здрав да си и все такива ловни каракачани да имаш,дето нищо
не ти носят.Защо тогава искат спънки на овчарските кучета?Сигурно
защото всички са като твоите-дето ловят само болен дивеч?А бе защо
хора,които през живота си не са виждали КАРАКАЧАНСКО куче,станаха
професори на тази тема?Диво,еййй,диво!Това е каракачана!И заек ще
си хване,сърне ще удави,жълади ще яде и пак ще оцилее.Такъв го
харесвам аз и такива ги развъждам-диви,първични,зли,ловци,бойци,
каквито бяха преди 35-40г.А ти си много далеч от истината.А Мирослав,
без никаква ирония-за мен,наистина разбира от каракачанки.
petko
Hero Member

« Reply #7 on: February 27, 2010, 21:55:07 PM »

боже на мирослав му прощавам момче е ? може би градско.ама на тези от които зависи бъдещето на породата .срам.
бяла роза ти нямаш нищо общо с историята дано и бъдещето не зависи от теб

BQLA ROZA
Sr. Member

« Reply #8 on: February 27, 2010, 21:57:26 PM »

notworthy notworthy notworthy
petko
Hero Member

« Reply #9 on: February 27, 2010, 22:09:09 PM »

пич ти сигурно си гледаш каракачанките в кафенето обаче да попитам стартер каракитан и данди колко фазана заека и чакала лисици сърни са им донесли в караката ,прасета не оспорвам ?
и смята ли кучетат си за породни и добри овчарски?

dandi
Hero Member

« Reply #10 on: February 28, 2010, 15:25:23 PM »

Лелеееее....
Петко,наште и те са хващали зайци ,лисици(тук фазани няма),но в повечето случаи от засада.Обаче не гонят като гончетата с часове.Загонят ,но ги оставят и се връщат при стадото.Сякаш не им прави кеф да се занимават с такъв дивеч.
Стария ми Чакър беше цар на засадите.Знаеше точно къде да пресече.Но май в такива случаи го удрят на игра.Веднъж сдърфаха една лисица ,но я оставиха жива.Не я удавиха.Не че след това можеше да бяга де,бяха и повредили грабнака и влачеше задницата.Но я зарязаха.
Имаше един годжук ,той пък хващаше диви прасета,но около 30-40 килограмови.Хване го за врата и не пуска въртят се в кръг.....,ако носиш наджак те гости :smile:От по големите прасета се пазеше,веднъж го шиха и после.....парен каша расол духа нали знаеш.Въртеше ги по големите от разстояние и зависи кво му викнеш.
Хващали са и белки и златки ,обаче ей тъй покрай стадото,не че ходят да ги търсят.В смисъл за мен това не е лов.А имаше и един младок който сърни се опитваше да гони,че и клявка на всичкото отгоре,обаче му беше даден урок.
Те кравите и те са домашни животни,конете също,обаче дойдат ли в стадото да плашат овцете кучетата и тях ги гонят,налитат им обаче това е докато ги отдалечат ,примерно на 50 -тина метра и ги оставят.
petko
Hero Member

« Reply #11 on: February 28, 2010, 16:12:22 PM »

данди и аз един път хванах заек lol,ще ти кажа едно почти всички животни са по бързи от кучета вклюително и заека ,причините да бъде уловено едно животно е да неможе да избяга дали защото е било болно ,или просто се е натресло на кучето подплашено от друго или от теб или за заиците в голям пухкав сняг или там подобни

скочи ли заека мисля вдигаше 60 неможе да го стигне куче дори много по бързо от кк единствено хрътка . в гора ли е става още по зле преследвача трябва да го открие по миризмата а това далеч не е лесно за кк абсурд ,башка че е маистор в сплетните
сам с прасетат е по различно защо ако си чувала кво е бягащо прасе ще ме разбереш ,се едно трактор минава троши клони направо тогава кучето не губи време и сили да търси следа,а направо тръгва към шума които вдига после прасето много и не бяга от кучета настигнат ли го обръща и се брани с кк това е голяма грешка за него защото е способно ако е по малко или са повече кучета да го убие

гончетат ми са мнгоо по бързи имат обоняние и те дори немогат да уловят заек ,дори без да губят следата те изминават много повече километри следваики го

уловения от кк заек лисица и незнам си кво е чиста случаиност ,не саммо от кк даже и от ловни кучета аз дори съм имал афганец тои не успяваше за стоте двеста метра докато се скрие  животното да скъси дотолкоз дистанцията ,а ха да го фане и хоп зад някои храст и после се оглежда две минути и си идва ,на голо става ,но тва си е хрътка

някои знае ли кава скорост може да вдигне едно кк? не вярвам да е много ....бе кангалите са много по бързи и пак неможеха заек да хванат

dandi
Hero Member

« Reply #12 on: February 28, 2010, 16:19:39 PM »

Ами анжак де,като им дойде го хващат ,но не че го гонят lol
Веднъж една лисица в едно сечище ги направи сандър и пак им избяга.Ако обаче подгонят и някое и пресече пътя ще я хванат,но зависи от местност,от това дали има или няма как да им направи"ключ".
petko
Hero Member

« Reply #13 on: February 28, 2010, 16:43:43 PM »

е тва е друга работа ,говорим за лов и ловни качества у кк

BQLA ROZA
Sr. Member

« Reply #14 on: February 28, 2010, 17:17:30 PM »

ОК!Разбрах те! cheers
Pages: [1] 2 3 ... 7
  Print  

Jump to: