Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 11, 2025, 11:25:33 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 18
  Print  
Author Topic: ОФИЦИАЛЕН СТАНДАРТ Каракачанско куче  (Read 233945 times)
0 Members and 8 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #30 on: July 13, 2013, 18:14:52 PM »

Но има и доста неясно формулирани въпроси които меко казано ме хвърлят в тъча.
Пример - 9. Какво имаш предвид под "ъгъла на лактите"? И как да се отнесе този ъгъл на лактите към гръдния кош? В какво направление и като как ще се отрази това върху"големината на лапите???
Въпрос 11??? В какъв смисъл  разбираш термина "седалищна кост" и като как да се отнася към гръдната кост (стернума)? Иначе изхождайки от факта че разположението на гръдната кост успоредно по дължината на осевата линия на тялото и като цяло има отношение към дължината на гръдния кош, то логично е че ще е в положителна корелация с дължината на тялото.
Друг въпрос който е в ""по-сурова форма" е въпрос 13. Така формулиран "Постав на бедрото" ми е непознат термин. Имаш предвид бедрената кост ли, или развитието на бедрото в ширина и постановка на бедрата спрямо какво? При поглед каудално, латерално?
vano
Guest
« Reply #31 on: July 14, 2013, 16:48:09 PM »

Понеже темата ми е интересна, съм допълнил въпросите с това което казва стандарта по тях и това което дава статията на В. Динчев за екстериорните измервания на КК, където има данни за среднените мерки при мъжки и женски КК

Ако някой иска да направи обобщения, с които да отговори на въпросите Smiley

1. Височината при крупата /3-4/ как се отнася към височината при холката /1-2/ и съответно дължината на тялото 5-6 /при мъжките и при женските екземпляри/? Наблюдават ли се характерни особености?

стандарт:
Дължината на тялото е равна на височината при холката + Х%
- при мъжките кучета Х = 4 - 10 %
- при женските кучета Х = 6 - 15 %
статията:
височина при кръстеца - 67,4 / 62,5
височина при холката - 67.9 / 62,2
дължина на тялото - 71,1 / 66,9

2. Има ли характерно съотношение при дължината на предните крайници /7-8/ и височината при холката /1-2/?

стандарт: височината при лакътя = 52 - 55 % от височината при холката
статията:
височина при холката - 67,9 / 62,2
височина до лакътя - 36,0 / 32,7

3. Широчината при скулите на главата /16-17/ как трябва да се отнася към дължината на муцуната /9-10/ и дължината на челната област /10-11/, или общо се отнася към дължината на главата /9-11/?

стандарт: дължината на муцуната = 43 - 45 % от дължината на главата
статията:
дължина на главата - 27,3 / 24,5
дължина на муцуната - 11,3 / 10,2
широчина на главата - 15,0 / 13,7

4. Дълбочината на гръдния кош /12-13/ има ли характерно отношение към широчината му /18-19/, обиколката му /14/ и височината при холката /1-2/, дължината на тялото /5-6/ и височината при крупата /3-4/?

статията:
дълбочина на гърдите - 34,1 / 30,7
широчина на гърдите - 24,4 / 21,0
обхват на гърдите - 84,5 / 73,2
височина при холката - 67,9 / 62,2

5. Какво е характерното разположение на гръдния кош? Как се определя хоризонталната му равнина и има ли тя отношение към височината при крупата /3-4/?

стандарт:
Долната част на гърдите достига до нивото на лактите. Предната част на гърдите е добре развита и се намира малко пред раменната става;

може би се търси отношение между дълбочината на гърдите и височината при крупата или пък да се прецени постановката на корема - прибран, отпунста и т.н. - този въпрос и аз не го разбирам.

6. Обиколката на китката отнася ли се към дължината на крайниците? Как се изчислява костен индекс?

статията:
обхват на китката 13,7 / 12,6
височина до лакътя - 36,0 / 32,7

Индекс за  развитие на костите - обхват китка / вис. при холката * 100;

7. Как се мери ъгъл между раменната кост и плешката? Еднакви ли трябва да са на дължина?

стандарт:

Ъгълът между лопатката и раменната кост е около 105 градуса.

8. Има ли значение какво е разстоянието между гръдната кост и ъгъла, който се сключва м/у раменната кост и плешката?

това не го разбирам

9. Как ъгъла на лактите отнесен към гръдния кош оказва влияние върху размера на лапите? Примерно, чела съм, че когато лактите са обърнати навън, кучетата се наричат "късолапи"..  confused

това също не го разбирам.

10. Височината при крупата отнася ли се към дължината на крупата и как? От това ли зависи постава на опашката?

статия:

дължина на крупата - няма данни за измерването и

11. Седалищната кост отнася ли се към гръдната кост и съответно, дължината между тях към дължината на тялото?

разстоянието между върха на гръдната кост и края на седалищната кост определя дължината на тялото (5-6)

12. Какви отклонения сте наблюдавали при скакателните стави на задните крайници?

стандарт:
Ъгълът на тибио-тарзалната става е около 140 градуса.
статия:
височина до скакателната става - 18,9 / 6,7

13. Какъв трябва да е постава на бедрото и към какво се отнася той?

това не го разбирам
« Last Edit: July 14, 2013, 16:50:37 PM by vano » Logged
Mad Max
Hero Member

« Reply #32 on: July 15, 2013, 06:32:22 AM »

Благодаря ви и на двамата.
Забравила съм, или ми е убягнала статията на г-н Динчев.  cheers
vano, благодаря ти за труда да поместиш изследванията тук, под въпросите ми. Улесняваш ми изводите в голяма степен.  cheers

Малко лаишки уточнения:
5. Що е то хоризонтална равнина на гръдния кош и какво значение има тя за анатомията на каракачанското куче? Моля, дайте нагледни примери с илюстрации, за да коментираме по-нататък въпроса ми.
7. Все пак, как се мери ъгъла между раменната кост и плешката? Еднакви ли трябва да са на дължина?
8. Има ли значение какво е разстоянието между гръдната кост и ъгъла, който се сключва м/у раменната кост и плешката? -> Представям си го така, ако гръдния кош е издължен и плитък и гръдната кост издадена напред разстоянието може да е повече от 25см. и обратното.. Как това се отразява на анатомията на кк, правени ли са определени замервания и какви са допустимите стойности?
9. Лактите сключват определен ъгъл към гръдния кош, от там следват и разни постановки на предните крайници, нали така? Имаме извити навън лакти, които често се свързват с бъчвообразен постав на предните крайници /китките са завъртяни навътре/ и колеги споделят, че са наблюдавали по-къси лапи при по-голям ъгъл между лактите и гръдния кош. Вярно ли е това? Имаме успоредно разположени лакти на гръдния кош и забити в гръдния кош такива.. Нещо подобно се опитвам да си обясня и ми е интересно дали съществува такова понятие като "ъгъл на лактите" отнесен към гръдния кош и в частност ребрата.
10. Височината при крупата отнася ли се към дължината на крупата и как? От това ли зависи постава на опашката?
12. Какви отклонения сте наблюдавали при скакателните стави на задните крайници?
стандарт:
Ъгълът на тибио-тарзалната става е около 140 градуса.
статия:
височина до скакателната става - 18,9 / 6,7
Дайте нагледен пример с илюстрация на вибио-тарзална става? Какво е нейното значение в анатомията на кк? Как се мери този ъгъл? Как се мери височина на скакателната става?
13. Какъв трябва да е постава /можи бе не е точната дума, но има извърнати навън бедра и такива, които са поставени директно надолу, под корема, как се отразява това на движението и анатомията на кк?/ на бедрото и към какво се отнася той? Аналогично с т.нар. от мен "постав на лактите"..

И допълвам още нещо..
14. Кое определя ъгъла на шията и как този ъгъл се отразява на движенията и анатомията?

vano
Guest
« Reply #33 on: July 15, 2013, 06:56:27 AM »

Я да сложим една схема на кокалаците, за да може по-лесно да си онагледим задаваните въпроси:

1. череп; 2. шийни прешлени; 3. гръдни прешлени; 4. поясни прешлени; 5. кръстни прешлени;
6. опашни прешлени; 7. тазова кост; 8. гръдна кост; 9. ребра; 10. лопатка; 11 раменна кост;
12. радиус; 13. улна; 14. китка; 15. метакарпус; 16. пръсти; 17. бедрена кост; 18. фибула; 19. табия;
20. петна кост; 21. тарзус; 22. метатарзус; 23. пръсти;
Mad Max
Hero Member

« Reply #34 on: July 15, 2013, 07:18:08 AM »

При поглед каудално, латерално?

Наско, обясни значението на каудално и латерално, ако обичаш..

Mad Max
Hero Member

« Reply #35 on: July 15, 2013, 07:23:12 AM »

стандарт:
статията:

Значи се мери височината при кръстеца, а не при крупата, така ли? Защо?  smile

vano
Guest
« Reply #36 on: July 15, 2013, 07:50:21 AM »

5.
Може би имаш предвид хоризонталната равнина на тялото - мислена равнина успоредна на земната повърхност, която разделя тялото на дорзална и вентрална части.

7. Ъгълът се мери с транспортир Smiley, но втората част на въпроса ти е съществената - какво е съотношението в дължините на рамото и лопатката, защото спрямо тях и ъгълът който сключват помежду си, се определя постава на предния крайник, който вече оказва влияние при движението (разкрача) и евентуално издръжливоста.

8. Тука нека се изкажат по-запознатите, защото на мен явно ми се бъркат понятията Smiley
Доколкото аз знам дължината на гръдния кош се определя не от върха на гръдната кост, а от нейният край. От там нататък тази дължина оказва влияние върху цялостната дължина на тялото, коятo пък оказва влияние върху функционалността.).

9. За лактите - по принцип при всички породи се търсят успоредни лакти, които да са свободни при движения. Извъртените лакти (отворените) извъртат лапите навътре - това го забелязвам при много КК, така че тежестта на този недостатък е добре да се изкоментира. Забитите в гръдни кош лакти според мен трябва да са силно нежелани, защото кучети ще изпитват трудностти при движение. Честно казано не съм срещал подобни кучета. Завъртените навън лапи по-често се обусловени от изкривявания на крайника, а не от забити в гръдни кош лакти, но нека който е запознат в детайли с тези въпроси да каже.

12. Аз лично съм наблюдал следните - X-образни скакателни стави - много често срещано при КК и по-рядко обратния вариант с О-образните стави. Доста често съм срещал кучета с отворени стави (по-изправени) и по-рядко със сгънати стави.

И тук искам и аз да попитам нещо - как влияят прекалено изправените или прекалено сгънатите стави върху движенията и кой недостатък е с по-голяма тежест.

И още един въпрос - какво влияние оказва прекалено наклонения или прекалено отвесния метакарпус върху движенията. Аз лично забелязвам много кучета с доста наклонени метакарпуси.
vano
Guest
« Reply #37 on: July 15, 2013, 07:54:17 AM »

стандарт:
статията:

Значи се мери височината при кръстеца, а не при крупата, така ли? Защо?  smile

То е все тая - кръстеца и тазовите кости оформят крупата Smiley
Mad Max
Hero Member

« Reply #38 on: July 15, 2013, 07:56:06 AM »

За лактите - по принцип при всички породи се търсят успоредни лакти, които да са свободни при движения. Извъртените лакти (отворените) извъртат лапите навътре - това го забелязвам при много КК, така че тежестта на този недостатък е добре да се изкоментира. Забитите в гръдни кош лакти според мен трябва да са силно нежелани, защото кучети ще изпитват трудностти при движение. Честно казано не съм срещал подобни кучета. Завъртените навън лапи по-често се обусловени от изкривявания на крайника, а не от забити в гръдни кош лакти, но нека който е запознат в детайли с тези въпроси да каже.

А пък при азиатците, например /тъй като са късокосмести и анатомията им е ясно отчетлива отвсякъде/ често се срещат забити в гръдния кош лакти, при което се наблюдава размет и дълги лапи с отворени пръсти..

12. Аз лично съм наблюдал следните - X-образни скакателни стави - много често срещано при КК и по-рядко обратния вариант с О-образните стави. Доста често съм срещал кучета с отворени стави (по-изправени) и по-рядко със сгънати стави.

Това не го разбрах.. Ще ми трябва картинка.  naughty

И тук искам и аз да попитам нещо - как влияят прекалено изправените или прекалено сгънатите стави върху движенията и кой недостатък е с по-голяма тежест.

И още един въпрос - какво влияние оказва прекалено наклонения или прекалено отвесния метакарпус върху движенията. Аз лично забелязвам много кучета с доста наклонени метакарпуси.

Какво е метакарпус ?

vano
Guest
« Reply #39 on: July 15, 2013, 07:56:28 AM »

И като стана въпрос за кръстец, наскоро в МПК четох някаква статия за идеалното куче и там се споменаваше че за идеално куче височината при крупата трябва да е леко по-голяма от тази при холката. А в 99% от стандартите на кучетата се търси обратното. Какви са причините?
Mad Max
Hero Member

« Reply #40 on: July 15, 2013, 07:56:39 AM »

То е все тая - кръстеца и тазовите кости оформят крупата Smiley

Аха. Благодаря за уточнението.  cheers

Mad Max
Hero Member

« Reply #41 on: July 15, 2013, 07:59:02 AM »

И като стана въпрос за кръстец, наскоро в МПК четох някаква статия за идеалното куче и там се споменаваше че за идеално куче височината при крупата трябва да е леко по-голяма от тази при холката. А в 99% от стандартите на кучетата се търси обратното. Какви са причините?

Да.. Аз не съм го чела за "идеалното куче", а напротив. Често срещано явление е. По-интересно ми е на какво влияе/на какво се отразява това разминаване? Кое в анатомията на кучето е зависимо от по-голямата височина при крупата, отколкото при холката? Дължината на крайниците? Разкрача при движение? Кое?
« Last Edit: July 15, 2013, 07:59:36 AM by Mad Max » Logged

vano
Guest
« Reply #42 on: July 15, 2013, 08:01:18 AM »

Ето и една картинка на основните части на кучето

1. носна гъба; 2. нос; 3. стоп; 4. чело; 5. тил; 6. шия; 7. холка; 8. гръб; 9. поясница; 10. крупа;
11 опашка; 12. задница; 13. скакателна става; 14. метатарзус; 15. подбедро; 16. коляно; 17. бедро;
18. слабини; 19. корем; 20. гърди; 21. метакарпус; 22. лапа; 23. подрамо; 24 лакът; 25 рамо;
Mad Max
Hero Member

« Reply #43 on: July 15, 2013, 08:03:28 AM »

Т.е. китка.  smile Благодарско.

Mad Max
Hero Member

« Reply #44 on: July 15, 2013, 08:06:40 AM »

Което ме подсеща за още един въпрос.  biggrin

15. Кое определя извивката на опашката /дали да е навъртяна веднъж, два пъти или да е саблевидна, или изправена/? И има ли някаква стандартна дължина спрямо дължината на тялото?

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 18
  Print  

Jump to: